Hirdetés

Az ajtó, amelyik befelé nyílik Nyíregyházán

Szabolcsihír

2018.07.13. 10:05

Az ajtó, amelyik befelé nyílik Nyíregyházán
Fotók: Szabolcsihír, Cs.K.

A Labor Café az a hely, amelyre már külföldön is kíváncsiak.

Hirdetés

Normálisan úgy működik, hogyha az ember kintről belép egy ajtón, a tér beszűkül. A Labor Caféban viszont pont fordítva van. Leülünk beszélgetni Fekete Évával, a Cafét működtető Tabula Pláza Alapítvány vezetőjével, és pár perc sem telik el, máris úgy érezzük, mintha most kezdene kitárulni a világ, most nyílna ki egy hatalmas, kétszárnyú ajtó - a világra.

A Labor Café egy kísérlet, melynek lényege: kitalálni, meddig képes egy közösség önerőből üzemeltetni, fenntartani egy kávézót. Ez volt három éve, s a Café működik, ami mozgatja, az összefogás. A 

A hely

Sokszor jut eszünkbe egy-egy ötlet, amit jó lenne megvalósítani, de nincs hol. Néha csak egy hely kell… – mondja Fekete Éva. A Labor Café ez a hely. Ide be lehet jönni az ötlettel, meg lehet csinálni, sőt, még segítség is van a megvalósításhoz. Nem várnak cserébe mást, mint adományt, s persze azt, hogy aki igénybe vette a Labor Cafét, tegyen rendet maga után. Ez fontos játékszabály.

Éva a testvérével indította útjára a Labor Cafét 2015 júniusában. A törzsgárda nyolc emberből áll, mindenki önkéntes. Már induláskor többen felajánlották Évának, hogy szívesen nyitva tartanak, ha neki másutt van dolga. Most már mindig más van itt, cserélődnek, újak jönnek, egymást szervezik az önkéntesek. Ez a kísérlet lényege. Hogy alakuljon a hálózat, adódjanak át, cserélődjenek az információk.

Éváék kíváncsiak voltak arra is, mennyire adakozók az emberek. Azt tapasztalták: azok adományoznak leginkább, akik maguk is segítségre szorulnak. Így aztán elég gyakori a cserebere.

A Szarvas utcai irodaház földszintjén a helyet piaci alapon bérlik a tulajdonostól, támogató együttműködés van köztünk. A szokatlan, zárójel alakú bérleményben a jelszó: vedd ki a részed, tedd hozzá a magadét. Hozhatsz ötleteket, rendezvényt, babazsúrt, de tedd hozzá a magadét. Adomány alatt nemcsak pénzt értenek, hanem elfogadnak szörpöt, cukrot, tisztítószert, papírt, üdítőt is. Éva saját meggyszörppel kínál – már az idei termésből.

Minden adomány

Elsőre olyan az egész, mint egy kávézó. Kétoldalt asztalok és ülőhelyek. A berendezés minden darabja adomány, beleértve a függönyt, a lámpát, a szobanövényeket is. Az ajtótól legtávolabb a pult, innen szolgálnak ki. A pulton, emeletes tartón bögrék sorakoznak, ezeket egy évre meg lehet váltani, és akkor az illető minden alkalommal, amikor ellátogat ide, az örökbe fogadott bögréjéből ihat.

Szeretnénk elérni, hogy a fiataloknak és a vállalkozóknak legyen egy olyan helye, ahol össze tudnak kapcsolódni. Hiszen a vállalkozóknak a helyi fiatalokból lesznek a jövő munkavállalói, de a vásárlói is.

Mónika, az egyik önkéntesünk nemrég települt haza Finnországból, itt kezdte el építgetni a kapcsolatait. Beépült a közösségbe, s most az egyik támogatónál talált munkát. Azt kívánom, hogy minél többen csatlakozzanak, és olyan erős kötődésük alakuljon ki a helyhez, amit nem szívesen hagynának itt – mondja Éva, aki kétgyerekes édesanya, s nem szeretné, ha a gyermekei külföldön keresnék a boldogulásukat.

Helyi 20

Kitalálták a „Helyi 20” csoportot, melybe olyan vállalkozókat várnak, akik havi 20 ezer forinttal támogatnák a Labor Café működését. Sokan adományoznak úgy, hogy amit gyártanak, abból adnak a Labor Cafénak.

A labor angolul munkát jelent, és itt mindenkinek dolgoznia kell. Éva szerint az eltelt három év alatt egy nyíregyházányi városban már híre kellett, hogy menjen a kezdeményezésüknek. Minden alkalmat megragadnak, ahol meg lehet jelenni, magukat megismertetni, népszerűsíteni.

Egy évben száz rendezvénynek ad helyet a Café, a legtöbbet már nem is ők rendezik. Működik itt koreai pop-klub, amit maguktól nem jutott volna eszükbe megszervezni, viszont van rá érdeklődő. Egy házaspár ír népzenét tanít itt. Minden szombaton összejön egy klub társasozni, minden csütörtökön pedig filmklubot tartanak. Hamarosan indul a zumba. Népszerű a 24 órás versmondás a költészet napján. Idén negyvenen jelentkeztek felolvasni, szavalni.

Csupa üveg

A helyiség külső fala csupa üveg, így aztán nem kell meglepődni, hogy Éva beszélgetés közben többször hangtalanul visszaköszön és int az ablak előtt elhaladónak, aki ezután széles mosollyal halad tovább.

Vidékiek közül sokan már ide szervezik a találkozóikat, tárgyalásaikat. Éva fontos feladatuknak tartja az ifjúságvédelmet. Iskola után számtalan középiskolás ide húzódik be, itt várja meg a távolsági buszt. Szüleik is tudják, jó helyen vannak, mert nem az utcán bolyonganak a hidegben. De a Labor Café szolgált nappali melegedőül a leghidegebb napokon a hajléktalanoknak is, akiket az adományozóknak hála, ki is stafírozott.

A Labor Café egy olyan vállalkozás, amelynek a profitja nem anyagiakban realizálódik, hanem társadalmiakban – fogalmaz Éva, örömmel hozzátéve, hogy egyre szélesedik a kapcsolatrendszerük, már nem is az ő ismerősei járnak ide, hanem azoknak az ismerősei, épül a hálózat.

Éva a grafikus, tanári és közönségszervező diplomája mellé most éppen szociális munka, szociális gazdaság végzettséget szerez a Nyíregyházi Egyetemen. Nemrég egy hónapig ösztöndíjjal Bécsben járt, ahol ő is tartott előadást a mintaprojektjükről.

Mint mondja, ez egy hibrid projekt. Az ötlet egy 2014-ben Norvégiában indult program, az Activisten Café hallatán fogant, amelyet egy graffitis társaság hozott létre. Egy garázsból indult az egész, ahová be lehetett menni festékért, mert a graffitisek rájöttek, ha egyszerre nagyobb mennyiséget vesznek, akkor olcsóbban jutnak hozzá. Aztán került egy szék a garázsba, majd asztal, hűtő, és egyre többen időztek el ott. Ebből lett egy café. Ezt gondolta tovább munkatársaival Éva.

 

Az egyetemmel nagyon jó a kapcsolatuk, minden olyan vendéget elhoznak ide, aki érdeklődik a szociális gazdasági képzés iránt. Járt itt már csoport Lengyelországból, Münchenből, jövőre pedig Kentuckyból várnak szakembereket. Arra kíváncsiak elsősorban, hogyan lehet a társadalmi gazdaságot és az önkéntességet játékosan ismertté tenni.

A napokban pedig újabb megtiszteltetés érte Fekete Évát: felkérték, tartson előadást a Müncheni Egyetemen a szociális munkás hallgatóknak a Laborról és a társadalmi részvételről Magyarországon.

Édes (második) otthon

Éva nem szeretné, ha a gyerekei máshol akarnának lakni. Azt reméli, ha a Café jó hely lenne nekik és a barátaik számára is, hogy itt szórakozzanak.

Éva nagyobbik lánya egyébként már itt önkéntes, neki teljesen természetes, hogy ez a második otthona. Kisebbik gyermeke úgy számol, neki öt otthona van, ebből második a Labor, negyedik a saját lakásuk. És persze nem marad ki a sztoriból a férje sem. Mikor Éva kicsit elfárad vagy elkeseredik, a férje azzal vigasztalja:

„Ez egy viszonylag drága passzió. Van, aki táskát gyűjt.”

A Labor Café tagja az Action For Happiness-nek, amelyet a Dalai Láma alapított. A világon 1300 Happy Café van, ebből 9 Európában. Ezek rendes kávézók, tematikus klubokkal. A Labor a 9., és az egyetlen, amelyik ezzel a sajátos tematikával működik.

Sok örömöt nyújtott már a kezdeményezés: volt olyan, aki azt mondta, az életét mentettük meg, mások azt tervezgették, elmennek Magyarországról, mégis maradtak. Egy autista fiatal, aki soha sehová nem járt, itt olyan jól érezte magát már az első alkalommal, hogy az édesanyját hazaküldte, megmondta, este jöjjön vissza érte. Azóta rendszeresen van itt. Ezek pénzben nem kifejezhető hozadékok, csakúgy, mint a terasz, amit közösen hordtak össze és építettek meg raklapból.

Cservenyák Katalin

 

 

Galéria

NyíregyházaLabor Caféönkéntesség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés