Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezt nem teszik zsebre a szabolcsi almatermesztők

| 2018. 08. 23. | 18:42:00
Raskó György szerint itt a legtöbb a léalma és a politikai lobbierő.
Ezt nem teszik zsebre a szabolcsi almatermesztők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetek óta tart az almaháború Szabolcsban, a gazdák nem hajlandók elfogadni a felvásárlók által kínált, kilónkénti 13 forintos árat. Ígéretet kaptak, hogy

A vitába csütörtökön beszállt Raskó György közgazdász, az Antall-Boross-kormány egykori földművelésügyi államtitkára is, aki új megvilágításba helyezi a szabolcsi almakérdést. Véleményét a közösségi oldalon osztotta meg. Ezt írta:

„Egy adalék a permanens hazai almahelyzethez: a rendszerváltozás óta a magyar almatermelők közel 90 milliárd forint támogatásban részesültek az állami költségvetésből. Ebből

a szabolcsi termelők 70 milliárdot kaptak, azaz a támogatások mintegy 78 százaléka nekik jutott.

Ennek ellenére a szabolcsi ültetvények a legkorszerűtlenebbek az országon belül,

itt termelődik meg a "léalma" döntő hányada,

saját feldolgozóüzemük mind a mai napig nincs, de étkezési almából is versenyképtelen a társaság. Politikai lobbierejük viszont hatalmas volt minden kormány alatt.

A 90-es évek elején Szűcs M. Sándor, Jakab Ferenc MDF-es képviselők naponta jártak a nyakamra almaügyben. Később meg más államtitkárokhoz, miniszterekhez. Ez azóta is így van, ha a sajtóhírek igazak. Mindenki hibás, csak az almatermelők nem...

Kérdezem: hová tűnt az a mai értékre átszámolva legalább 250 milliárd Ft, amit arra kaptak, hogy telepítsenek új, korszerű fajtákat és építsenek feldolgozó üzemeket?

A helyes válasz valószínűleg az, hogy többségük egyszerűen felélte/ saját fogyasztásra elköltötte a kapott pénzt. Az ország más részein, Zalában, Somogyban, Vas megyében politikusi beavatkozás nélkül egyre másra telepítettek új almásokat, csendben dolgozva, de látható eredménnyel. Náluk nincs permanens léalma krízis.

Konklúzió nincs? De van. Le sem kell írnom - zárta gondolatait a közgazdász, akinek véleményéhez folyamatosan érkeznek a kommentek, köztük olyan tartalmúak is, mint például az:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés