Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyönyörű ajaki lányok menyasszonyi ruhában!

| 2018. 08. 30. | 19:49:00
Addig vihetik Máriát, míg férjhez nem mennek!
Gyönyörű ajaki lányok menyasszonyi ruhában!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ajak a hagyományairól és annak megőrzéséről is híres település. Népviseletük színes, egyedi, messziföldön ismert. Már a 30-as években is létezett a Máriás lányok csoportja a településen: a katolikus egyház nagyobb ünnepein a népviseletbe öltöző fiatal lányok a körmeneten, vállukon viszik a Mária szobrot imádkozva, énekelve, kérve Szűz Mária közbenjárását, hogy a Jóisten védje meg a településüket minden bajtól, természeti csapástól – írja a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hivatalos honlapján.

Az első Mária szobrot, Soós István és családja hálából, a családfő frontról való hazatéréséért ajánlotta fel az ajaki római katolikus egyházközségnek. A második Szűzanya szobrot pedig az ezredforduló táján Takács Károlyné hozatta Fatimából saját lelki üdvéért és családjáért.

 

Régen mindig négy tiszta lelkű, vallását gyakorló fiatal lányt választottak Máriás lánynak. Kiváltság volt bekerülni ebbe a csoportba. A lányok addig vihetik a szobrot, míg férjhez nem mennek.

Az ajaki népviselet

Öltözékük ajaki népviseletű menyasszonyi ruha: fekete cipő, fekete harisnya, három keményített fehéralsó, fölötte fehér selyemszoknya, melynek alját körben piros, fehér, zöld selyemszalag díszíti. A felsőszoknyára rózsaszín kötény kerül. A felsőruházat alsó rétege a gyolcsból készített ingváll, majd a fehér selyemből készült ujjas, melynek a csukló részére ugyancsak piros, fehér, zöld selyemszalagot varrnak. Az akkor volt csinos, ha 50 zámli (hajtás, varrás) volt hátul rajta, ezeket néhány ajaki asszony tudta csak szépen megvarrni. Hűvös időben fekete selyemsályat is viselnek. A nyakukba két mizlit (csipkét) és négy sor gránátot (gyöngysort) tesznek, melyre fél méter színes pántlikát kötnek. Régen a hajviseletük is egyedi volt, bekenték a hajukat zsírral, hogy könnyebb legyen vele bánni (ma már hajhabot használnak), két ágba fonták, egy méter kék, piros és zöld pántlikával, majd feltekerték kör alakba. Kisebb lányoknak pacsirtafonást készítettek, a nagyobbaknak nagylányfonást, ami megtartja fejükön lévő koszorút. Ezt is a faluban három-négy asszony tudta precízen elkészíteni. Ma a Máriás frizurák Kovács Pálné (Mariska néni) kezeit dicsérik.

Ajakon Úrnapján, a Nagyboldogasszony-napi templombúcsún és a görög katolikusok templombúcsúján tizenkét Máriás lány viszi a vállán a három Szűz Mária.szobrot. A harmadik Szűzanya szobor a görög katolikusoké. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés