Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó hír az orosiaknak!

| 2018. 08. 01. | 10:00:00
Már csak a gólyák költözését kell megvárni.
Jó hír az orosiaknak!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyár eleje óta kész a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrével együtt elhatározott megoldás az orosi gólyák megmentésére - a jó hírt az E.ON munkatársa közölte a Szabolcsihírrel, miután megkerestük a szolgáltatót, hogy a Magyar utcán elpusztult egy gólyamama és fiókája.

[Beillesztett cikk: Két méteren múlik a gólyák élete Oroson?]

Amint a gólyák elrepülnek, egy 14 méteres magasságú oszloppal váltjuk ki a mostani 8,5 méteres oszlopot. Így a gólyák röppályája 5 méterrel magasabban lesz, ami biztonságos lesz számukra – közölte a Szabolcsihírrel Varga Ivett regionális kommunikációs szakreferens.

A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrével a helyszínen közösen figyelték meg a villamos szakemberek az ott élő gólyák röppályáját még júniusban, az alapján döntöttek a madarak számára legjobb megoldásról. Így határoztak a jelenlegi oszlop magasabbal való kiváltásáról.

Amíg a gólyák a fészekben vannak, sajnos ezt a munkát nem lehet elvégezni, mert

ha ilyenkor nyúlnak a fészekhez, azt a madarak nagy eséllyel elhagyják, és oda többé nem térnek vissza. Ezért csak akkor adnak jóváhagyást az oszlopcseréhez a természetvédelmi szakemberek, ha a gólyák már elhagyták a fészket.

Miután tehát a madarak elrepültek, a kérdéses 8,5 méteres oszlop helyett egy 14 méteres oszlopot helyeznek ki, és arra kerül át a gólyafészektartó.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés