Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb bringatúrára várják a kalandozni vágyókat

| 2018. 08. 06. | 11:28:00
Nyíregyházáról indul a csapat.
Újabb bringatúrára várják a kalandozni vágyókat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Középkori Templomok Útja Egyesület augusztus 18-20. között, háromnapos kerékpáros örökségtúrát szervez. A történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírség tájait, monumentális emlékhelyeit fűzi fel, érintve a Partium és a Hajdú-vidék határait. A túra teljes hossza több mint 216 kilométer. Mindkét éjszaka Nyírbátorban lesz a szállás.

Visszatekernek a középkorba

Az örökségtúra által érintett emlékhelyek jelentőségüket tekintve a Kárpát-medence kiemelt örökséghelyszínei. Nemzetközi mércével mérve is figyelemreméltó műemlékek és természetvédelmi területek mellett halad: a Báthori, a Kállay és a Károlyi családok nyomdokain halad végig, amelyek formálták e vidék épített örökségét és történelmét. Az örökségtúra három tájegységen és két országon halad keresztül Nyíregyháza-Nagykároly-Debrecen között.

Az örökségtúra Nyíregyházáról, a Kossuth térről indul, ahol megismerkednek a megyeszékhely historizáló városközpontjával, eklektikus stílusú főterével.

Nyíregyházáról Nagykállóba, a valaha vármegyeközpont szerepet betöltő város felé indulnak, ahol megtekintik az egykori vármegyeháza barokk épületét. Nagykálló után Kállósemjébe tekernek, a Kállay-kúriát veszik célba. A barokk kúria egészen 1945-ig a Kállay család rezidenciája volt.

Irány Nyírbátor!

A következő állomás Pócspetri, Máriapócs, itt a kegytemplomot tekintik meg, majd Ófehértón a római katolikus templomot, amelyet a Báthori család építtetett. A templomban nagy kiterjedésben találhatóak a 15. századból származó magas színvonalon készült freskók. Ófehértó után, Nyírgyulajon keresztül Nyírbátor felé haladnak tovább. Megismerkednek a Báthori család múltjával és örökségével. Felkeresik a minorita templomot, a Báthori István Múzeumot, a református templomot és a Báthory várkastélyban lévő panoptikumot.

Ősláp

Másnap reggel a Bátorligeti őslápot fedezik fel, majd Vállajnál érik el a magyar-román országhatárt, hogy Nagykároly és környékét megismerjék. A város épített és szellemi öröksége kimagasló jelentőségű a magyar kultúrtörténet szempontjából. Nagykároly és környékének múltja a Károlyi család nevével forrt össze. A túra során megismerkednek a 15. század végén épült Károlyi-kastéllyal, a Kalazanczi Szent József templommal és a Kaplonyi római katolikus templommal.

Az örökségtúra harmadik napján Nyírbátortól egészen Debrecenig szinte végig kerékpárúton közlekedhetnek. A bringaúttól néhány méterre áll egy csodálatos 13. században épült református templom Nyírmihálydiban.

Innen Nyíradony majd Nyíracsád felé veszik az irányt, a Gúthi erdő árnyas fái között haladnak, az Alföld legnagyobb egybefüggő erdejében. Innen egy újabb Árpád-kori templomhoz tekernek, Nyíracsádra. Az örökségtúra végállomása Debrecen, itt vonatra száll a csapat, és visszautazik Nyíregyházára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés