Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem vizsgálta a sportolókat a nyíregyházi sportorvos, csak pecsételt

| 2018. 09. 06. | 20:30:00
Megváltoztatták az ítéletet.
Nem vizsgálta a sportolókat a nyíregyházi sportorvos, csak pecsételt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa szeptember 6-án megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, s 435 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vád alól felmentette dr. P. E. vádlottat. 

A további, 32 rendbeli bűncselekményt magánokirat-hamisítás vétségének minősítette a törvényszék, s ezért megrovásban részesítette a vádlottat.

Korábban a Nyíregyházi Járásbíróság 467 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, valamint 4 évre eltiltotta a sportorvosi foglalkozástól. 

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a sportorvosi engedély közokirat, a versenyengedély viszont nem tekinthető közokiratnak. Az Országos Sportegészségügyi Hálózat tagjaként a sportorvosok hatósági hatáskört jelentő tevékenységet is végezhetnek, hiszen az általuk végzett sportegészségügyi ellenőrzés eredményétől függ a sportoló versenyengedélye.

A sportorvosi engedély bizonyítja a versenyengedés érvényességét, melynek kiadása olyan, az egészségügyi igazgatás körébe tartozó feladat, mint az orvos igazolások kiadásával kapcsolatos tevékenysége. 

A másodfokú bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a vádlott a sportorvosi engedélyekben a „versenyezhet” bejegyzést saját nevében és az általa jogszerűen birtokolt orvosi bélyegzőjét használva igazolta, ezét a közokirat-hamisítás bűntettét nem követte el. 32 esetben viszont a vádlott a sportolók vizsgálata nélkül állította ki a sportorvosi engedélyeket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés