Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Puskin-díjas tanára van Nyíregyházának

| 2018. 09. 21. | 11:36:00
Ő az első magyar, aki átvehette ezt az oklevelet.
Puskin-díjas tanára van Nyíregyházának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Első és eddig egyetlen magyarként a napokban vette át oklevelét Moszkvában Viraszkó Szilvia, egy orosz tanároknak szóló sikeres pályázat nyomán. A Vasvári Pál Gimnázium orosz-angol szakos tanára, a megyei televízió szerkesztője a Puskin Intézet felhívására jelentkezett – olvasható a város honlapján szeptember 20-án.

„Nyelv szankciók nélkül. Bátorságra vagy profizmusra van ma szüksége egy orosz tanárnak?” címmel, 18. alkalommal hirdetett pályázatot a Puskin Intézet, a moszkvai polgármesteri hivatal, és egy – 147 ezer példányban megjelenő, 3 milliós online látogatót regisztráló – moszkvai napilap. A cél az orosz nyelv és kultúra ápolása. 34 országból 180 dolgozat érkezett a 10 ezer karakterben maximált esszépályázatra, melyből ötvenet díjaztak.

Szilvia a saját sorsát, pályáját írta le. Azt, amíg 1998-tól 2013-ig nem volt orosz oktatás az iskolákban, angol nyelvtanár lett.

Gyereket nevelt, de nagyon erős akarattal tartotta életben orosz tudását. Olvasott, fordított, tolmácsolt és idegen nyelvű interjúkat készített.

Tbilisziben, Várnában, de még Franciaországban is várják a nyíregyházi nyelvtanárt, az ott élő nyelvszakos pedagógusok.

Az ígéret szerint két év múlva, 2020-ban, amikor 20 éves lesz ez a verseny, mind az ezer díjazottat visszavárják Moszkvába.

Az ünnepség napjaiban járt egy magyar delegáció Kásler Miklós vezetésével az orosz fővárosban, ahol 2020-ig szóló kulturális megállapodást írtak alá, a MÜPA zenekara közreműködésével játszott Kálmán Imre operett est után a Nagyszínházban.

A napokban már országos verseny döntőjére utazik a tanárnő kíséretében egy vasváris diákcsapat.
– Egyre inkább kedvelik a gyerekek az oroszt a Vasvári Pál Gimnáziumban is, és azt hiszem, hogy nagyon sok más helyen is Magyarországon. Látják a kulturális kapcsolatokat, látják a gazdasági kapcsolatok fellendülését, az orosz turisták érkezését. Tavaly év végén, a 2017/2018 as tanév végén hirdette meg a Debreceni Egyetem és a Tolsztoj Társaság ezt a pályázatot. Egy prezentációt csináltunk, ami egy ünnepi orosz óra volt, az orosz nyelv napja alkalmából – szólt a nyelv tanításáról és a versenyről Szilvia.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés