Hirdetés

Tiszavasvári vasárnap polgármestert választ 2.

Bemutatjuk a jelölteket: Badics Ildikó

Szabolcsihír

2018.09.14. 16:34

Tiszavasvári vasárnap polgármestert választ 2.

Öten szállnak versenybe a szavazópolgárok voksaiért.

Hirdetés

Időközi polgármester választást tartanak szeptember 16-án Tiszavasváriban. A településen élőknek azért kell a szavazóurnákhoz járulni vasárnap, mert az eddigi városvezető, Fülöp Erik az április 8-i választásokon a Jobbik listájáról bejutott a Parlamentbe, így polgármesteri címéről lemondott.

A korábban a Jobbik fellegváraként emlegetett város az időközi választással el is veszíti ezt a státuszát, miután a jelöltek között – felvállaltan legalábbis – nincsen jobbikos jelölt.

A polgármesteri posztért öten indulnak, négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A Szabolcsihír kérdéseire – bár valamennyien megígérték – ötből hárman küldték vissza a választ, ezeket sorozatban közöljük.

Badics Ildikó

Születésem óta Tiszavasváriban élek. Általános és középiskolai tanulmányaimat egyaránt helyben végeztem, majd Budapesten, az Államigazgatási Főiskolán igazgatásszervező diplomát kaptam. Néhány év elteltével szociális szakigazgatásszervező másoddiplomát vehettem át ugyanezen a főiskolán. Első diplomám megszerzése óta Tiszavasváriban, a Polgármesteri Hivatalban dolgoztam és jelenleg is dolgozom. Fél év ügyintézői munkaviszony után osztályvezető lettem, mégpedig a klasszikus igazgatási feladatok és a szociális terület ügyei tartoztak hozzám. Jelenleg jegyzői munkakörben dolgozom, immár 11. éve. Szüleim is ebben a városban éltek, apukám már nem él, anyukám húgomékkal lakik. Van egy felnőtt fiam, aki már dolgozik. Függetlenként mérettetem meg magam az időközi polgármester választáson.

Melyek programjának lényeges elemei, hogyan kívánja ezeket 
megvalósítani?

Az utak, járdák állapotának fokozatos javítása kiemelt feladat, a pályázat alapján elnyert támogatásokat és a saját, önkormányzati önerő keretét az aszfaltos úthálózat rendbetételére, javítására használnám fel. A legnagyobb forgalmat bonyolító utakkal kell kezdeni, majd a többi utat is fejleszteni.

Egyenlő mérce: el kell érnünk, hogy Tiszavasvári minden lakosa, családja a közösség által elfogadott alapvető szabályok szerint élje az életét, pl. az ingatlanát kerítéssel vegye körül, a háziállatát tartsa úgy, hogy ne jusson ki az utcára, a telkén keletkezett hulladékot gyűjtse össze és gondoskodjon a kuka elszállíttatásáról. Ehhez eszközöket, megoldásokat kell felajánlani, ezáltal is növelve biztonságérzetünket.

Állatmenhely: önkormányzati vagy vállalkozói közreműködés mellett állatmenhely létesítése szükséges, többek között a kóbor kutyák közterületi jelenlétének csökkentése, megszüntetése érdekében. Teremtsünk méltó körülményeket az állatok számára is! Ehhez a megfelelő területtel és szakmai ismerettel egyaránt rendelkezünk, így már csak a telep fokozatos kialakítása, majd működtetése vár ránk, vagy az esetleges alapítványra. Folyamatos fenntartása egyrészt munkalehetőséget teremt, másrészt a civil segítők, önkéntesek közreműködését is igényli.

Munkahelyteremtés: országgyűlési képviselőink közreműködésével munkahelyek teremtése, a meglévők vállalkozások "vállalkozó barát", vagyis kedvező adóztatásának megtartásával. Biztosítanunk kell az érintetteket arról, hogy az iparűzési adó mértéke továbbra se érje el a maximális 2 százalékot, mégpedig azért, hogy az így megtakarított pénzt a vállalkozók tevékenységük további fejlesztésére, gyarapítására használhassák fel. A katolikus templom melletti üres terület hasznosítására is befektetőket kell keresnünk.

Egészségügy: a járóbeteg szakrendelő új, tágasabb épületi elhelyezése lehetővé teszi a szakrendelések számának, fajtájának növelését, ezáltal mindannyiunk egészségének helyben való helyreállítását tenni akaró, kiváló szakemberek közreműködésével. Támogatni és ösztönözni kívánom az új szakorvosi ellátások bevezetését, betegközpontú környezet kialakítását, aminek a folyamata már most elindult. 

Oktatás: Általános iskolai korú gyermekeink elvitelének megakadályozása a környező települések iskoláiba, ezáltal a jelenlegi pedagógusok munkahelyének megtartása. Minden lehetőséget meg kell adnunk ahhoz, hogy

segítsük a szülők azon törekvéseit, hogy a tiszavasvári gyerekek az általános iskolai tanulmányaikat a jövőben tehetséggondozó alapítványi vagy egyházi iskolában is folytathassák. A gyermekek jelentik településünk életében azt a jövőt, amelyet az oktatás területén most kell megalapoznunk.

Az Alkaloida eladását sem akadályozta meg időben az önkormányzat, nem keresett megoldást a problémára, ezáltal hatalmas veszteségeket szenvedett el a város a munkahelyek számában. Nem engedhetünk meg még egy ilyen veszteséget! Önkormányzati épület, pl. a volt Kabay iskola épületének biztosításával, vagy épületek cseréjével az egyházi, vagy alapítványi oktatás részére helyet biztosíthatunk.

Ha három feladatot kellene kiemelni, melyek megoldása a legégetőbb Tiszavasváriban?

Jelenleg az általános iskolával kapcsolatos problémát látom a legeslegfontosabbnak. Az önkormányzatnak támogatnia kell a szülők kezdeményezését, ellenkező esetben a környék iskoláiba viszik tanulni a gyerekeket, amely a város elnéptelenedéséhez vezethet, és ez nem lehet szándéka egyetlen tiszavasvári lakosnak és városvezetőnek sem.

A helyben maradáshoz munkahelyek kellenek, olyanok, amelyek szakképzett munkaerőt igényelnek elsősorban, mert betanított munkára 20-30 km-es körzeten belül van lehetőség.

A város két szélén élő hátrányos helyzetű emberek formálása ahhoz, hogy könnyebbé váljon az együttélésünk a településen.

Korábban a Jobbik fellegváraként emlegették Tiszavasvárit, közel két cikluson keresztül vezette a várost Fülöp Erik, meglepő módon még sincs jobbikos a jelöltek között. Ön szerint miért?

Nem rendelkezem erről információval, kérem, keresse ezzel kapcsolatban az illetékest.

Ha a város hangulatát kellene jellemeznie, mit mondana?

A város lakossága bizakodva tekint szeptember 16-ra annak ellenére, hogy sokan csak a háttár támogatásukról tudnak biztosítani, de direktben nem mernek véleményt nyilvánítani, még csak egy like erejéig sem a Facebook-on.  Nyugalmat és összefogást szeretne a lakosság döntő része.

Melyek azok a kitörési pontok Tiszavasváriban, amelyekből kamatoztathat?

A turizmus, ezen belül a gyógyturizmus további fejlődését, fellendítését tartom ilyennek. E mellett a munkahelyek léte is nagyban elősegítené a kitörés lehetőségét, továbbá egyedi megoldások keresése és azok megtalálása az élet bármely területén.

Mivel lehet vonzó Tiszavasvári a befektetők számára?

Az autópálya közelsége, és a középiskolai és felnőtt képzés adta lehetőségek, valamint a saját és a  környező települések még meglévő munkaereje.

Ön miért szereti Tiszavasvárit, mitől élhető ez a város?

Azért szeretem, mert itt vannak a gyökereim, mert ismerem a hibáit és lehetőségeit. Nyugodt, csendes kisváros, ugyanakkor számtalan lehetőséget kínál a szolgáltatások, a közszolgáltatások terén. Központi szerepkört betöltő város, amely éppen ezért számos embernek jelent vonzerőt.

 

A többi jelöltről itt olvashat:

És itt:

 

TiszavasváriIdőközi polgármester-választás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés