Hirdetés

Tiszavasvári vasárnap polgármestert választ 3.

Bemutatjuk a jelölteket: Nácsáné dr. Kalán Eszter

Szabolcsihír

2018.09.14. 16:49

Tiszavasvári vasárnap polgármestert választ 3.

Öten szállnak versenybe a szavazópolgárok voksaiért.

Hirdetés

Időközi polgármester választást tartanak szeptember 16-án Tiszavasváriban. A településen élőknek azért kell a szavazóurnákhoz járulni vasárnap, mert az eddigi városvezető, Fülöp Erik az április 8-i választásokon a Jobbik listájáról bejutott a Parlamentbe, így polgármesteri címéről lemondott.

A korábban a Jobbik fellegváraként emlegetett város az időközi választással el is veszíti ezt a státuszát, miután a jelöltek között – felvállaltan legalábbis – nincsen jobbikos jelölt.

A polgármesteri posztért öten indulnak, négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A Szabolcsihír kérdéseire – bár valamennyien megígérték – ötből hárman küldték vissza a választ, ezeket sorozatban közöljük.

 Nácsáné dr. Kalán Eszter

Jogász vagyok, jogi, közigazgatási és szociális szakvizsgával is rendelkezem. Jelenleg a tiszavasvári szociális és gyermekjóléti intézmény, a Kornisné Központ intézményvezetője vagyok  2013 novembere óta, mellette 6 éve vezetem a Vasvári Pál Társaság civil szervezetet, 5 éve a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnökeként dolgozom társadalmi munkában. Dolgoztam versenyszférában, köztisztviselőként, kormánytisztviselőként, jelenleg közalkalmazottként.

Házas vagyok, férjem révén kerültem a városba 2006-ban.  Két lányom van, akik a helyi óvodába, ill. iskolába járnak. A férjem is itt dolgozik.

Az indulásomat kizárólag magánszemélyek, vállalkozók, és ismerősök támogatják. 

 
Melyek programjának lényeges elemei, hogyan kívánja ezeket megvalósítani?

Elsődleges feladat az önkormányzat és intézményei működőképességének fenntartása (szolgáltató hivatal, lakosságbarát Vasvári Hírmondó kialakítása, intézmények műszaki állapotának felülvizsgálata, szükséges sürgős munkák felmérése).

A központi orvosi rendelő áthelyezése a jelenlegi Városi Kincstár helyére (a Városi Kincstár megszüntetése, jelenlegi dolgozóik áthelyezése az ,,anyaintézményekbe", az ágazati pótlékok leigénylése után a fizetésük is emelkedik, a család és gyermekjóléti központ számára új telephelyként a jelenlegi központi orvosi rendelő szolgálna)

A gyermekvédelmi területen dolgozók számára veszélyességi pótlék biztosítása, ennek érdekében egyeztetés szakminisztériummal (a Vasvári P 110 alatt a házi gondozók, védőnők, és a családgondozók egy része dolgozna, a védőnői szolgálat másik része a régi Vöröskereszt épületbe, közvetlenül a járóbeteg szakrendelő mellé költözhetne a járóbeteg szakrendelő esetleges áthelyezése előtt meg kell várni a beadott pályázat végleges eredményét, ezután a Kabay 21-23. alatti szakrendelőbe kijutást kell megszervezni).

A fejlesztések közül a következőket emelném ki:

  • az általános iskolákhoz (Vasvári Pál úti, és Kabay) biztonságos kerékpárút kialakítása
  • defibrillátor beszerzése az orvosi rendelőbe
  • a Dessewffy kastély felújítása
  • kihelyezett addiktológia beindítása a városban, hiszen sokan érintettek a drogfogyasztással
  • közösségi ház Bűdön
  • adományház megalapítása
  • Vállalkozókkal, civil szervezetekkel szakmai irányító hatóságokkal való együttműködés a város fejlődése érdekében, szakmai fórumok kialakítása, valamennyi aktív és tevékeny civil szervezet önkormányzati támogatása. Segíteni kell a jelenleg közmunkában dolgozók átvételét a szabad munkaerőpiac világába,  a munkáltatók motiválásához önkormányzati egyeztetés kialakítása szükséges a vállalkozók, civil szervezetek körében is.

Ha három feladatot kellene kiemelni, melyek megoldása a legégetőbb Tiszavasváriban?

Véleményem szerint  itt egy hógömbben elzárva éltünk. Kapcsolatokat kell építeni, és nem elzárni magunkat a világtól – ez a legégetőbb feladat. A másik kettő: a szociális háló erősítése, célzottabb támogatások, valamint a vállalkozókkal aktív kapcsolat kiépítése.

Korábban a Jobbik fellegváraként emlegették Tiszavasvárit, közel két cikluson keresztül vezette a várost Fülöp Erik, meglepő módon még sincs jobbikos a jelöltek között. Ön szerint miért?

Vélhetően az országos politikában lezajlott változások is okozhatták. Most szerintem a jelöltjük nem meri felvállalni a támogatásukat. Lehet, hogy hivatalosan nincs jobbikos jelölt, de a kampánystábjuk ugyanolyan kampányt folytat Badics Ildikó mellett, mint tavasszal Fülöp Erik mellett.
Szerintem már a jelöltek száma önmagában is komoly kritika az eddigi városvezetésre.

Ha a város hangulatát kellene jellemeznie, mit mondana?

Sok a csalódott ember. Remélem, a bizakodó emberek elmennek szavazni, és engem választanak. Többen már most túlígérték a kampányt, és üres vágyakkal töltik ki szórólapjaikat. 

Vannak, akik riogatnak, hogy eljön a pusztulás, ha nem ők nyernek.

Szeretném, ha mindenki megértené, hogy nincs ilyen sorsszerűség, a döntések következményeit kell vállalni. Ne várjuk azt, hogy bárki megment minket Nyíregyházáról, vagy Budapestről. 

Melyek azok a kitörési pontok Tiszavasváriban, amelyekből a város kamatoztathat?

A leágazás az autópályáról. A fürdő mellé a régóta letett alapkővel rendelkező termálszálló megvalósítása, valamint szakmai, és vállalkozói munkák megismertetése.

Mivel lehet vonzó Tiszavasvári a befektetők számára?

Véleményem szerint nagyon jó helyen van a város, három megyeszékhely közelében, és a kitörési pontok jó befektetéseket jelentenek. Ipari, mezőgazdasági tevékenységre is alkalmas a terület.

Ön miért szereti Tiszavasvárit, mitől élhető ez a város? 

Erős a közösségi összefogás. Itt van saját készítésű szalámi a hentesnél, saját tejtermék a tejboltban, jó a kenyér. Sok a zöldfelület. Élénk civil és sportélet folyik itt. Több kulturális, történelmi rendezvény és emlék őrzi a múltat. Büszke és öntudatos a lakosság, híresek vagyunk a vendégszeretetről.

Cs.K.

A többi jelöltről itt olvashat:

És itt:

 

TiszavasváriIdőközi polgármester-választás

Hirdetés

Ez is érdekelheti

    Hirdetés