Hirdetés

Tiszavasvári vasárnap polgármestert választ 1.

Bemutatjuk a jelölteket: Rozgonyi Attila

Szabolcsihír

2018.09.14. 16:30

Tiszavasvári vasárnap polgármestert választ 1.

Öt jelöltre adhatja le voksát a település szavazásra jogosult lakossága.

Hirdetés

Hirdetés

Időközi polgármester választást tartanak szeptember 16-án Tiszavasváriban. A településen élőknek azért kell a szavazóurnákhoz járulni vasárnap, mert az eddigi városvezető, Fülöp Erik az április 8-i választásokon a Jobbik listájáról bejutott a Parlamentbe, így polgármesteri címéről lemondott.

A korábban a Jobbik fellegváraként emlegetett város az időközi választással el is veszíti ezt a státuszát, miután a jelöltek között – felvállaltan legalábbis – nincsen jobbikos jelölt.

A polgármesteri posztért öten indulnak, négyen függetlenként, egy jelölt pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A Szabolcsihír mind az öt jelöltnek ugyanazokat a kérdéseket tette fel, hogy programjukat bemutathassák.

Mindenkitől ígéretet kaptunk arra, hogy elküldi a válaszokat, határidőre azonban csak hárman tették ezt meg. Az ő bemutatkozásukat közzétesszük.Újabb megkeresésünkre Munkácsi Mihály jelenlegi alpolgármester jelezte, igyekszik elküldeni a válaszait,  Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP) pedig azt közölte, szeretett volna élni a lehetőséggel, de a kampány miatti elfoglaltságai miatt sajnos, már nincs rá módja.

Sorban - a válaszok beérkezésének sorrendjében - mutatjuk be a polgármester-jelölteket.

Rozgonyi Attila

Közgazdász végzettségem van, nemzetközi kapcsolatok szakon, majd MBA vállalatvezetés területen szereztem diplomát. Gyerekeim felnőttek, mindketten vezetőként dolgoznak. 

Független jelöltként indulok, bár két korábbi esetben FIDESZ támogatottként indultam.

Egy ciklusban már voltam Tiszavasvári polgármestere. Az általam vezetett időszakban (2006-2010) komoly nehézségeket kellett leküzdeni elég, ha csak a költségvetési hiány kezelésére gondolunk. A válság ellenére ebben az időszakban indult meg a városban a munkahelyteremtés, a gyógyfürdő fejlesztése, az oktatás reformja, önkormányzati utak javítása, közparkok rendbetétele, Városi Kincstár létrehozása és a közmunkaprogram is. Számos, folyamatban lévő projektet fejezett be az általam vezetett önkormányzat (városközpont rehabilitáció, szennyvízberuházás, kerékpárút építés).

Melyek programjának lényeges elemei, hogyan kívánja ezeket 
megvalósítani?

Címszavakban a következők:

Munkahelyteremtés: meglévő vállalkozások megerősítése, támogatása, ipari park létesítése, új vállalkozások vonzása, egyéni vállalkozások ösztönzése hiányszakmákban.
Közmunka területén a szakképzés fejlesztése, tapasztalattal rendelkező szakmunkások képzése, ipari szolgáltatások, hiányszakmák területen.
Fiatalok elvándorlásának visszaszorítása az oktatás, kultúra, sportok fejlesztése révén, fecske lakások kialakításával.
Oktatás terén szakmunkás felnőttképzés erősítése, alapképzésben a tehetséggondozás feltételeinek megteremtése, hátrányos helyzetűek esetén a korábban kialakított óvodától technikust szintig tartó műszaki szakképzés megerősítése munkahelyi tapasztalat biztosításával.
A korábbi időszakban leépült kultúra, civil szervezetek felélénkítése, információáramlás lehetőségeinek javítása.

Ha három feladatot kellene kiemelni, melyek megoldása a legégetőbb Tiszavasváriban?

A legfontosabb az oktatás, tapasztalattal rendelkező szakképzés. Ezenkívül a munkahelyteremtés, annak ösztönzése és az elvándorlás visszaszorítása

Korábban a Jobbik fellegváraként emlegették Tiszavasvárit, közel két cikluson keresztül vezette a várost Fülöp Erik, meglepő módon még sincs jobbikos a jelöltek között. Ön szerint miért?

Maga a Jobbik hazugságra és magánérdekekre épült, helyi szinten is hazugságokkal és néhány ember egyéni érdekével működött.

Tiszavasvári is ráébredt, hogy becsapták. Nincsenek célok, nincs sikerélmény, kontaszelektált személyzeti politika miatt pártkatonák a vezetésben. Leépült kultúra és civil szervezeti struktúra miatt elszigetelődött Jobbik, melyből a saját helyi vezetése, helyi alapítói is kiléptek a közelmúltban.

Ha a város hangulatát kellene jellemeznie, mit mondana?

A város csalódott, bizalmatlan, de realisztikusabb mint korábban volt.
Sokan feladták Tiszavasvári fejlődését és beletörődtek a megoldhatatlannak hitt helyzetekbe.

Melyek azok a kitörési pontok Tiszavasváriban, amelyekből kamatoztathat?

Kitörési pont lehet a fürdő, mely téliesítésének alapfeltétele a tanuszoda fürdő közeli elhelyezése, 900 telkes üdülőövezet, melyből már 600 beépített ingatlan, a nyári szezonban közel százezer látogatóval.

Ugyancsak kitörési pont a falusi turizmusra, védjegyes helyi termékekre épülő vendéglátás, turizmus.

A város ipari múltja és környező településekre megmutatkozó vonzereje, amely még mindig olcsó munkaerőt kínál. A jelenleg szakképzetlen, olcsó munkaerő nagy száma rövid idő alatt képezhető, szükségleteknek megfelelően betanítható.

Lehetőséget jelent a kitörésre, ha az olcsó ingatlanárak miatt rövid idő alatt visszatérnek a fiatalok, de ehhez megfelelő munkahelyekre van szükség.

Mivel lehet vonzó Tiszavasvári a befektetők számára?

A város ipari múltja és környező településekre megmutatkozó vonzereje, amely még mindig olcsó munkaerőt kínál.

Ön miért szereti Tiszavasvárit, mitől élhető ez a város?

Külföldi életvitelt követően visszatértem szülővárosomba, mert hiszem, hogy megfelelőlépésekkel a leépülés visszafordítható. Infrastruktúrája kiépült, természeti adottságai vonzóak, történelme sikerekkel büszkélkedhet. A nagyobb városok átlagosan 30 km-re vannak, ami javítja lehetőségeit.

A humán erőforrás korábban a megye egyik legfejlettebb városává tette, mely még visszahozható. Foglalkoztatási és képzési struktúraváltásra van szükség a mai igényeknek és lehetőségeknek fegfelelően.

A többi jelöltről itt olvashat:

És itt:

 

Tiszavasváriidőközi választás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés