Hirdetés

Elhunyt a legidősebb magyar színésznő

Femina.hu

2018.10.12. 08:46

Elhunyt a legidősebb magyar színésznő

103 éves volt.

Hirdetés

Rövid betegség után elhunyt a 103 és fél éves Gyulányi Eugénia színésznő - írja a Femina.hu.

2018.október 10-én, rövid betegség után 103 és fél éves korában elhunyt az ország legidősebb színésznője, Gyulányi Eugénia, akit sokan Jenci néninek ismertek. 

2017 szeptemberében, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen díszdiploma-átadó ünnepségén.
Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem/Szkárossy Zsuzsa

Vereczkey Zoltánné Gyulányi Eugénia Éva 1915. március 15-én született Kolozsvárott. Édesapja Csapó Jenő bonviván, édesanyja Bátori Elza, a Kolozsvári Nemzeti Színház primadonnája. Előbbi ezredes is volt, és még második gyermeke születése előtt meghalt az első világháborúban. Anyja második férje, Gyulányi István katonatiszt később a nevére vette Eugéniát és annak nővérét is.

Már négyéves korában elhatározta, hogy színésznő lesz, érettségi után jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahova elsőre fel is vették. 1937-ben végzett, majd egy évig a Nemzeti Színház ösztöndíjasa volt. Később Szolnokon és Miskolcon is játszott.

Férjét, Vereczkey Zoltán színművészt is a Tisza-parti városban ismerte meg. Fia is egy jeles napon, a magyar költészet napján, április 11-én született 1954-ben. Gyulányi Eugénia Éva a leghosszabb ideig, 1958-tól 1972-ig az Állami Déryné Színház társulatához tartozott, ezt követően nyugdíjba vonult, de ezt követően sem mondott teljesen búcsút a szereplésnek. 2012-ben örökös diplomát kapott. Főbb szerepei: Zilia (Heltai Jenő: A néma levente), Lina (Móricz Zsigmond: Rokonok), Dorina, Elmira, Pernelle asszony (Moliére: Tartuffe).

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés