Hirdetés

Hirdetés

Közel 1,2 milliárdból költöttek a nyíregyházi ikrekre (frissítve!)

Szabolcsihír

2018.10.08. 11:13

Közel 1,2 milliárdból költöttek a nyíregyházi ikrekre (frissítve!)
Fotók: Máté János

Közel 120 évesek.

Hirdetés

Hirdetés

Megújult Nyíregyháza két legidősebb tere. A Széchenyi utca két oldalán elhelyezkedő, 1900-ban átadott Benczúr és Bessenyei tér felújítását abból a 1,2 milliárd forintos keretből végezték el, melynek része még a Bujtosi városliget, továbbá az Arany János utca, a Pazonyi tér zöldfelületei újulnak meg, illetve egy önkormányzati tulajdonú, használaton kívüli épületet gazdasági céllal hasznosítanak a Bocskai utca 16.A alatt).

A beruházásra a város száz százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Zöld város kialakítása Nyíregyháza területén” című pályázatára.

Mostanra elkészült a terek felújítása, megújultak a sétányok, melyekről eltűnt a salak, helyükre térburkolat került, tanösvényeket alakítottak ki. Miután egyre többen szeretnek kocogni a belvárosban is, számukra rekortán pályát alakítottak ki. Kicserélték az utcaburkolatot, és megváltozott a térvilágítás is.

A gyerekek most először vehették birtokba a szabadtéri színpad mögötti játszóteret, melyet modern játékokkal szerelték fel. Az elkészült munkát hétfőn délelőtt a helyszínen tekintette meg Kovács Ferenc polgármester. 

A beruházás által jelentős zöldfelület-fejlesztés valósul meg Nyíregyházán - írták a sajtóközleményben. A megvalósítás során olyan módszereket alkalmaztak, amelyek környezetvédő módon biztosítják az infrastruktúra működését, elősegítik a fenntartható fejlődést.

Hol, mit?

A projekt keretén belül, a Benczúr és Bessenyei terek felújítása, rekonstrukciója során

 • a Bessenyei téren a színház főbejáratával szemben térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épült, ahol egy új szökőkút is helyet kapott. A díszes, színes megvilágítású vízi-architektúra emeli a tér és a színház épület látványát és hangulatát.
 • Ugyanitt egy 500 méter hosszú gumiburkolatú futópályát alakítottak ki a környező általános iskolák és a sportolni vágyók örömére. A pálya különleges, alsó megvilágítása a késő esti kocogást is lehetővé teszi.
 • A Benczúr téren fejújították a Vénusz szökőkutat, amit szilárd burkolat övez. A közelében térkő burkolatú pihenőfelület alakítottak ki, sakk asztal és 3 db ülőkavics ad különleges fiatalos lendületet a térnek.
 • A téren a játszótér megújítása mellett, annak környezetében szociális épület létesült, ahol kézmosásra és WC használatra van lehetőség. A megújult játszótet a gyermekek biztonsága érdekében kerítéssel kerítették körbe, csillapított gumiburkolattal látták el, biztosítja a 2-15 éves korosztály valamint mozgásukban korlátozott gyermekek és szüleik hasznos időtöltését.
 • Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és terraway burkolatú sétányok teszik átjárhatóvá, amelyeket az újonnan épült közvilágítás tesz az esti órákban is barátságossá.
 • A kihelyezett tanösvény táblák a green city elveket mutatják be. A tanösvények mellett terenként 1-1 db rovarhotelt is elheleztek. Mindkét téren 1-1 USB-vel ellátott okospad is található, amelyek napelemmel működnek és elektromos készülékek töltésére alkalmasak.
 • Mindkét téren vannak ülőkövek és napozóágyak, szemetes szelencék és kutyaürülékgyűjtő edények is.
 • A beruházás során megtörtént a beteg növények kezelése vagy eltávolítása. A növényállomány megújulását 55 túlkoros fa ültetése biztosítja a felújított rekreációs zöldterületen.

A projekt további elemei: 

Bujtosi városliget rehabilitációja (mind az 5 tó és környéke), futópálya kialakítása, pihenőhelyek kialakítása

 • Arany János utca átfogó növényállomány fejlesztése, ütemezett fakivágással, növényesítéssel.
 • Pazonyi tér park-rekonstrukciója, növényállomány tervezett cseréjével, ültetéssel
 • A Bocskai u. 16. A épület gazdasági célú hasznosítása.
 

Galéria

NyíregyházaBenczúr térBessenyei tér

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés