Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Németek szóltak elismerően Nyíregyházáról

| 2018. 10. 21. | 16:28:00
A Kölcsey gimánziumban az idegen nyelv nem idegen
Németek szóltak elismerően Nyíregyházáról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi Kölcsey gimnázium nagy figyelmet fordít az idegen nyelvek oktatására, és lehetőséget biztosít arra is, hogy tanulói diákcsere programok keretében anyanyelvi környezetben gyakorolhassák a tanult nyelveket. A középiskolának immár 28 éve van kapcsolata az iserlohni Märkisches Gymnasiummal. Az iskolában tartózkodó német delegáció két tagja, Kirsten Reiche és Tobias Krasenbrink tanárok, illetve a házigazdák képviseletében Kulimár Krisztina tanárnő, a nyelvi munkaközösség vezetője osztotta meg a tapasztalatait.

A Kölcsey gimnázium lehetőséget szeretne biztosítani a diákjainak, hogy bepillanthassanak a német kultúrába, két hetet eltölthessenek német fogadó családoknál, közben gyakorolva a nyelvet, és nem utolsósorban szeretnénk tanulóinkat arra is felkészíteni, hogy bárhol az Európai Unióban megállhassák a helyüket, és miközben büszkék anyanyelvükre és kultúrájuk értékeire, megtanulják tisztelni mások kultúráját

- válaszolta Kulimár krisztina arra a kérdésre, hogy mi motiválja a német gimnáziumot és a Kölcsey gimnáziumot a régi kapcsolat fenntartására.

Kirsten Reiche tanárnő rávilágított arra, hogy tanulóik az Európai Unióról számos tantárgy keretén belül tanulnak, és fontos számukra, hogy minél több uniós országban megfordulhassanak és megtapasztalhassanak a némettől eltérő oktatási rendszereket.

Tobis Krasenbrink először jár Magyarországon, és földrajz szakos tanárként érdekes meglátásai voltak az országról. Kifejtette, mennyire meglepte őt a magyar táj szelíd szépsége, és amit már hallott, de most meg is győződhetett róla, hogy a magyarok mennyire ragaszkodnak szülőföldjükhöz, ugyanakkor mennyire nyitottak más kultúrák felé. Az itt tartózkodás során különösen Sóstó tetszett neki, és

a Nyíregyházi Állatparkot olyan attrakciónak tartja, amelyre bármely európai nagyváros büszke lehetne.

A kirándulások mellett természetesen az óralátogatások is nagy szerepet kapnak a cserekapcsolatokban. Kulimár Krisztina kiemelte, hogy a német oktatás már régen túllépett a poroszos szemléleten, nagy hangsúlyt helyeznek a csoportmunkára, a projekt feladatokra, a kiselőadásokra és a kooperatív oktatásszervezési technikákra.

A német padagógusok azt emelték ki, hogy milyen nagy a fegyelem a magyar iskolákban, milyen tisztelettudók a diákok a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

A német vendégek végül könnyedebb kérdésekre is válaszoltak: hogy ízlett a magyar konyha, és mik azok az élmények, amiket képletesen ugyan, de becsomagolnak hazautazáskor a bőröndjükbe?

Nos, mindketten sokat hallottak már az erős és fűszeres magyar konyháról, és meglepődtek, amikor a szálloda éttermében olyan ételeket kóstolhattak, amelyben harmonikusan simult egybe a hagyományos magyar konyha és a legújabb európai gasztronómia vívmányai.

Az élmények közül a magyar vendégszeretetet emelték ki,

de Kulimár Krisztina tanárnő is megerősítette, hogy ebben a német fogadó családok sem maradtak el tőlünk, ezekben a cserekapcsolatokban olyan mély barátságok szövődnek, amelyek kiállják idő és távolság próbáját, és a magyar gyerekek is hosszú-hosszú évekig tartják még a kapcsolatot iserlohni fogadó családjaikkal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés