Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi diákok Váci Mihály szellemi örökségét is őrzik

| 2018. 11. 12. | 12:29:00
Szatmárnémetiből is érkeztek tanulók.
A nyíregyházi diákok Váci Mihály szellemi örökségét is őrzik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A belváros egyik patinás, műemlék jellegű épületében működik 61. éve a megye egyik legjobb gimnáziuma, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium. 

Az épületben tanult 1938-tól 1943-ig a város Kossuth-díjas költője, Váci Mihály.

A gimnázium ezt a hagyományt felkarolva minden év őszén megrendezi a Váci Mihály tehetségkutató vers- és prózamondó versenyt a 9. évfolyamos tanulók számára. Idén is igazi versünnep volt ez a délután, hisz klasszikus és kortárs magyar költők alkotásai hangzottak el, és a hagyományokhoz híven a versenyt egy tavalyi sikeres szereplő nyitotta meg.

A szavalóverseny eredménye:
1. helyezett: Szamosszegi Réka (Karinthy Frigyes: Előszó)
2. helyezett: Fehér Regina (Wass Albert: Üzenet haza)
3. helyezett: Simon Bolda Bogáta (Mécs László: A királyfi három bánata)
Különdíj: Kiss Levente Péter (Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd)

A versenynek érdekessége, hogy a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium testvériskola tanulói is megmérették magukat, előadásukban erdélyi költők versei hangoztak el.

Lelkesedésük a helyiekre is hatással volt: hogyan lehet az anyanyelvet és az anyanyelvi kultúrát kisebbségben is megőrizni. Több diák kedvet kapott, hogy a jövőben kortárs erdélyi költők versesköteteit is lapozgassa. Az erdélyi diákok a Kölcsey iskolai könyvtárának köszönhetően értékes könyvcsomaggal lettek gazdagabbak, melyben kortárs magyar írók művei voltak.

Murányiné Csorba Zsuzsanna, a „magyar-történelem-művészetek munkaközösség” vezetője a végére tartogatta a fő meglepetést: a helyezettek és a különdíjas, valamint az erdélyi diákok és kísérőik budapesti jutalomúton vehetnek részt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés