Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alku: mindent kifizetett a szabolcsi adócsaló cégvezető

| 2018. 11. 13. | 09:36:00
108 millió forinttal rövidítette meg az államot, de rendezte a sarát.
Alku: mindent kifizetett a szabolcsi adócsaló cégvezető
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyezséget kötött a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészséggel annak a megyebeli gazdasági társaságnak az ügyvezetője, aki a cége nevében az évek alatt 108 millió forint általános forgalmi adót titkolt el az adóhatóság elől, de az eljárás alatt ezt teljes egészében megfizette.

A vádirat szerint a vádlott cége nagy mennyiségben vásárolt több éven át külföldről árut, amit ezt követően Magyarországon értékesített. Az üzlet után a cégnek jelentős összegű általános forgalmi adót kellett volna fizetnie az adóhatóság részére, azonban a vádlott ezt elkerülte úgy, hogy a beszerzésekről fiktív számlákat állított be a könyvelésébe. Az évek alatt összesen 108 millió forint vagyoni hátrányt okozott ilyen módon a költségvetésnek. Ennek egy része már a nyomozást megelőzően, az adóhatósági eljárásban megtérült.

A 2018. július 1. napjától hatályos új büntetőeljárási szabályok alapján a vádlott egyezséget kötött az ügyészséggel, melynek keretében

beismerő vallomást tett és vállalta a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérítését.

A még hiányzó összeget a vádlott a napokban be is fizette az adóhatóságnak. Cserébe az ügyészség a vádiratban azt indítványozta a bíróságnak, hogy

két év börtönbüntetésre ítélje a vádlottat, melynek végrehajtását három évre függessze fel.

Amennyiben a bíróság az egyezséget az előkészítő ülésén jóváhagyja, azonnal jogerős ítéletet lehet hozni, és nincs szükség a tanúk, szakértő meghallgatására, vagy további bizonyításra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés