Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korrupt nyíregyházi hivatalnok akadt horogra

| 2018. 11. 18. | 12:36:00
Elbukott a megbízhatósági vizsgálaton.
Korrupt nyíregyházi hivatalnok akadt horogra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy Szabolcs megyei járási földhivatal tisztségviselője volt. A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytatott vele szemben, ennek keretében a szolgálat munkatársa álnéven megismerkedett a vádlottal, majd tőle találkozót kért. A megbeszélt időpontban, 2016 áprilisában a tárgyaló tiszt arra kérte a vádlottat, hogy szerezze meg egy magánszemély ingatlanjainak az adatait a
földhivatali nyilvántartásból. A vádlott ígéretet tett arra, hogy a kötelezettségét megszegve ennek eleget tesz, cserébe a tárgyalótiszt anyagi ellenszolgáltatást is kilátásba helyezett.

A vádlott azt kérte, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést ő készíthesse el, mivel ügyvédi pályára készül.

Ezt követően a vádlott és a tárgyalótiszt bement a földhivatalba, és ott a vádlott munkahelyi számítógépén, a nyilvántartásban megkereste a kért adatokat. A belső használatra szolgáló tulajdoni lap másolati példányát odaadta a tárgyalótisztnek, aki 100 ezer forintot adott ezért  az okiratért a vádlottnak.

Ítélet első fokon

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék idén júniusban hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre, 300 ezer forint pénzbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte dr. H. Á. vádlottat. Ezenkívül 5 évre eltiltotta a jogi végzettséghez fűződő foglalkozás gyakorlásától. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés