Mély levegőt ne vegyen Nyíregyházán!

Szabolcsihír

2018.11.10. 10:19

Mély levegőt ne vegyen Nyíregyházán!
Illusztráció: Cs. K.)

Magas a szálló por koncentrációja.

Hirdetés

Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, (2018.11.08.; 2018.11.09.) meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson:
November 8-án  79,7 µg/m3 ,
November 9-én  81,9 µg/m3  volt.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján északkeleten helyenként tartósabban megmaradhat a hajnalra képződő köd és alacsony szintű rétegfelhőzet.

Vasárnap is többfelé reggelre, napközben a legtöbb helyen napos időre számíthatunk, csak délután északon növekedhet meg erősebben a felhőzet. Esni továbbra sem fog. Forrás: www.idokep.hu

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. A saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Nyíregyházalevegőminőségszálló por

Szóljon hozzá!

Hirdetés