Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mély levegőt ne vegyen Nyíregyházán!

| 2018. 11. 10. | 11:19:00
Magas a szálló por koncentrációja.
Mély levegőt ne vegyen Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon, (2018.11.08.; 2018.11.09.) meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson:
November 8-án  79,7 µg/m3 ,
November 9-én  81,9 µg/m3  volt.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján északkeleten helyenként tartósabban megmaradhat a hajnalra képződő köd és alacsony szintű rétegfelhőzet.

Vasárnap is többfelé reggelre, napközben a legtöbb helyen napos időre számíthatunk, csak délután északon növekedhet meg erősebben a felhőzet. Esni továbbra sem fog. Forrás: www.idokep.hu

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés