Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pont kerülhet a NYÍRVV-ügy végére

| 2018. 11. 16. | 13:12:00
Debrecenben hirdetnek ítéletet.
Pont kerülhet a NYÍRVV-ügy végére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Ítélőtáblán november 22-én várható ítélet a NYíRVV-ügyben.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2017 júniusában B. P. I.r. vádlottat folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte és 5 évre eltiltotta gazdasági társaságokban betöltött vezető tisztségviselői foglalkozástól.

[Beillesztett cikk: Nincs ítélet NYÍRVV-ügyben!]

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 júniusában a vádlottat a folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette.

A gazdasági csalás bűntetteként értékelt cselekményt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének minősítette. A hamis magánokirat felhasználásának vétségét bűnsegédként elkövetettnek minősítette. A vádlott börtönbüntetését és közügyektől eltiltását 3-3 évre enyhítette.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére részfelmentése miatt, a vádlott és védője teljes felmentés érdekében fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint I. rendű B. P. vádlott egy önkormányzati tulajdonú céget vezetett, melynek feladata volt többek között Nyíregyházán a földutak karbantartása, útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése. Nem nyert bizonyítást, hogy I. rendű vádlott ügyvezetőként 2011. és 2012. években megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek, és nem állapítható meg az sem, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi gyakorlattól az elszámolásoknál, hogy a szokásos díjnál többet tudjon kifizetni vállalkozóknak. Ezért a törvényszék I. rendű vádlottat e bűncselekmény alól felmentette.

Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy I. rendű B. P. vádlott 2012. szeptemberében az önkormányzati kft. ügyvezetőjeként olyan vállalkozási szerződést kötött III. rendű vádlottal, melyről tudta, hogy az abban foglalt munkákat nem végzi el.

E szerződéseket az önkormányzat illetékesei részére nem mutatták be, ellenjegyzésükre nem került sor. A szerződésben az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként II. rendű vádlottat jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket nem fogja teljesíteni III. rendű vádlott, illetve a cége. Ennek ellenére vállalta, hogy a kifizetés érdekében a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat aláírja. III. rendű vádlott 2012. decemberében a fiktív számlákat kiállította az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről, majd azokat benyújtotta az I. rendű vádlott által vezetett cég részére. A vádlott társai a kifizetések jogszerűségének látszata érdekében a teljesítmény-igazolásokat aláírták, ezért a számlákat kifizették. A vádlottak cselekményükkel több, mint 32 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek. Az ítélet II. és III. rendű vádlott vonatkozásában jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés