Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Segítő környezet koraszülötteknek Nyíregyházán

| 2018. 11. 15. | 16:54:00
November 10-án többféle programra várnak.
Segítő környezet koraszülötteknek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A „csodavárakban”, Nyíregyházán és Budapesten, az ellátott gyermekek 20 százaléka koraszülött. Büszkék vagyunk arra, hogy van olyan 750 grammal született baba, aki a „csodavárból” kikerülve inkluzív nevelőintézményben folytatta tanulmányait. A megfelelő korai fejlesztés mellett az a célunk, hogy a trauma feldolgozását segítő környezetet alakítsunk ki a családoknak – mondta a koraszülöttek világnapja (november 17.) alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kisari Károly, a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház fenntartója.

A WHO definíciója alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. A világon tíz megszületett gyermekből egy koraszülött, ez az újszülött-halálozás vezető oka. A nyíregyházi központban hét éve látnak el koraszülött gyermekeket is, információkkal támogatva a szülőket.

Horváth Zsolt neonatológus, az Újszülöttjeinkért és Koraszülöttjeinkért Alapítvány mentorprogramjának szakmai vezetője beszélt a családok lehetőségeiről. – Fontos, hogy a térségben a koraszülött gyermekekkel foglalkozó szervezetek együttműködjenek. A mentorházak (a Báthori utcán) például abban is segítenek, hogy az érintettek hasonló családokkal érintkezzenek. 

A világnap kapcsán hangsúlyozandó, a koraszülöttekből nagy valószínűséggel egészséges felnőttek lesznek. Ehhez azonban rendkívül fontos a korai fejlesztés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés