Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb elismerés Nyíregyházának

| 2018. 11. 03. | 15:51:00
Családbarát Díjat kapott az önkormányzat.
Újabb elismerés Nyíregyházának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza is azon harminc település között van, melyek megkapták a Családbarát Önkormányzat Díjat. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének díjátadóján Jászai Menyhért alpolgármester vett részt a városvezetés képviseletében az Országházban, majd múlt csütörtökön sajtótájékoztatót is tartott a témában.

A rendezvényen Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: akkor családbarát egy település, ha több generáció békés együttélését teszi lehetővé.

Nyíregyháza önkormányzata pedig kiemelt figyelmet fordít a családbarát település kialakítására és folyamatos fejlesztésére.

Ez a városvezetés szándéka, melyet néhány héttel ezelőtt egy országos elismerés is visszaigazolt, mondta az alpolgármester. Jászai Menyhért a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy amikor a város szlogenjét használjuk (Nyíregyháza többet ad), az különösen érvényes ezeken a területeken, hiszen minden korosztályra gondolnak.

Az alpolgármester összegzése szerint Nyíregyháza járási és megyei szinten is gazdasági központnak számít, az itt lévő cégek, vállalkozások nagyban segítik a munkanélküliség csökkentését. Az elmúlt években folyamatosan növekszik a nyíregyházi lakosok száma, több gyermek születik és több házasságot kötnek. Csak idén is több bölcsődét és óvodát újítottak fel (folytatva az évekkel ezelőtt kezdett rekonstrukciósorozatot), sőt 2018-ra építettek olyan intézményt is, amely az egészségügyi dolgozók gyermekeit fogadja (Orgonasíp Óvoda).

A város saját forrásból segít a családoknak, hiszen a települési támogatás rendszerének köszönhetően kaphatnak többek között albérlet- és bérlettámogatást, a gyermekek táborozási vagy étkezési lehetőséget.

Jászai Menyhért hangsúlyozta, az idősekre is kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen működik nálunk Idősügyi Tanács, melynek javaslatait rendszeresen meghallgatják, s a szép korúak több pályázaton is részt vehetnek. A Mozdulj Nyíregyháza!, az önkormányzat által szervezett ingyenes mozgásprogram keretében több foglalkozás van, amit kifejezetten az õ kedvükért szerveznek. Idén pedig egy program keretében tízezer ingyenes fürdőbelépő várt a nyíregyházi nyugdíjasokra, és az év végi, már megszokott figyelmesség tavaly sem maradt el: karácsonyi csomagot kaptak a szépkorúak. Az önkormányzat emellett mintegy 100 civil szervezettel is együttműködik, számos területen.

S bár nem közvetlen előzménye mindennek, de tágabb értelemben a témához kapcsolódó tény, hogy 2016-ban és 2017-ben is elnyerte az önkormányzat a Családbarát Munkahely Díjat. A 2016/2017-es tanév őszi és tavaszi szünetében például önerőből gyermekprogramokat szerveztek a Polgármesteri Hivatalnál dolgozó szülők cseme-téinek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés