Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elbontották Nagy Imre szobrát Budapesten

| 2018. 12. 28. | 10:31:00
Pénteken elszállították a volt miniszterelnök emlékművét a Kossuth térről.
Elbontották Nagy Imre szobrát Budapesten
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pénteken, a hajnali órákban vágták le és szállították el Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát a Kossuth tér mellett található Vértanúk teréről. A szobrot a Klubrádió olvasója szerint egy nyerges vontatóra pakolták, mikorra mi a helyszínre értünk, már a szobor talapzatát adó hidat bontották. Megkezdődik a tér korábbi állapotának visszaállítása.

A Klubrádió arra emlékeztetett arra, hogy "Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozik az ellen, hogy a Jászai Márai térre helyezzék át Nagy Imre mártír miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobrát. Ezt írták: Ez az elképzelés egyszer már korábban napvilágot látott, de a szobor egyik kezdeményezője és finanszírozója, a közelmúltban elhunyt Demján Sándor tiltakozására és a közvélemény nyomására - reméltük, hogy véglegesen - levették a napirendről. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szobrot nem a magyar állam és nem is a főváros, hanem három magánszemély állíttatta, elhelyezését és tájolását egy nagy tekintélyű bizottság határozta meg, áthelyezése nemcsak történelmi, városképi, hanem az eredeti művészeti koncepció szempontjából is elvesztené jelentőségét."

Kora reggel már a szobor talapzatát adó hidat bontották. Megkezdődik a tér korábbi állapotának visszaállítása. A szobor eltávolításához a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulásához volt szükség, amelynek elnöke Kövér László - írja a Mérce.hu. A hivatalos indoklás szerint

„a Kossuth tér sikeres megújítása után a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása.”

Nagy Imre, a szabad Magyarország kommunista miniszterelnöke szobrának a helyén az 1919-es vörösterror áldozatainak emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolatát fogják felállítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés