Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hagyjuk pihenni a motort télen!

| 2018. 12. 14. | 12:46:00
Vagy legalább téliesítsük.
Hagyjuk pihenni a motort télen!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tél eddig kegyes volt a két keréken közlekedőkkel, a hétvégétől azonban jobb, ha otthon hagyják ezeket a járműveket. A fanatikus motorosok, robogósok és kerékpárosok azonban valószínűleg egész télen használják majd járművüket. Az egyik biztosító gyűjtött össze néhány hasznos tanácsot a Groupama Tanpálya motoros vezetéstechnikai instruktorainak segítségével, hogy baleset nélkül vészelhessék át a telet.

Az alapvető kiegészítők, mint a kesztyű, a vízhatlan cipő és a derékmelegítő mellett érdemes kézzsákot, lábtakarót és túraplexit is beszerezni. Nagyobb kiadással jár, de sok segítséget jelenthet motorokon az ülés- és a markolatfűtés, vagy akár a fűthető ruházat. Minél jobban átfázunk, annál veszélyesebbé válik ugyanis a téli kétkerekűzés. Kevésbé tudunk a forgalmi helyzetekre koncentrálni, mozdulataink nehézkesebbé válnak, így a reakcióidőnk értékes tizedmásodpercekkel nőhet.

Messziről látszani

Mindemellett elengedhetetlen a láthatóságot segítő élénk színű sisak és kabát, bizonyított ugyanis, hogy segítségükkel akár már 300 méterrel hamarabb észre lehet venni a közlekedőt.

Természetesen nem csak autók esetében fontos az abroncscsere: ha biciklire még nem is, motorokra már elérhetőek téli gumik. Kissé hidegebb, esős időben segíthetnek, de havas utakon való közlekedésre ezek sem teszik alkalmassá a járműveket. Ha egy autó kicsit megcsúszik, még lehet korrigálni, egy kétkerekűnél a jégen csúszás szinte kivédhetetlenül eséshez vezet.

Elég egy hirtelen mozdulat

Tapasztalataink szerint ilyen esetekben nagy a valószínűsége a lábsérülésnek, a motorosok esetében. A balesetek elkerüléséhez a motorok és kerékpárok esetében is kerülni kell a hirtelen pedál- és kormánymozdulatokat. A fékezést a megszokottnál hamarabb kell megkezdeni, a járművet pedig finomabban dönteni, nagyobb íven, és kisebb sebességgel gyorsítani a kanyarokból.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés