Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kártalaníthatják a meggyilkolt tiszavasvári tanár családját

| 2018. 12. 19. | 12:00:00
Az elítélt kártalanításából a sértett is részesül. De kérnie kell.
Kártalaníthatják a meggyilkolt tiszavasvári tanár családját
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi napokban nagy érdeklődés övezte az olaszliszkai lincselésként elhíresült ügy egyik elkövetőjének megítélt kártalanítást. A törvény szerint valóban járhat egy elítéltnek kártalanítás, ebből az összegből azonban az áldozatokat, sértetteket is kártalanítani kell - közölte a Szabolcsihírrel Sörös László sajtószóvivő.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015. március 10-én hozott ítéletében közel 22 millió forintnak megfelelő euro megfizetésére kötelezte a Magyar Államot hat elítélt vonatkozásában, mert többek között nem biztosította részükre a börtönben a megfelelő mozgásteret.

Az ítélet után több hasonló eljárás indult, és

2016. január 7-ig 11 ügyben 99 elítélt részére összesen 1,5 millió euro kártalanítás megfizetésére kötelezték az államot.  Ezenkívül 4500 ügy várt még akkor elbírálásra.

Az Magyar Állam 2017. január 1-től módosította a büntetés-végrehajtási törvényt, és lehetővé tette, hogy az elítéltek a magyar bíróságokon terjesszék elő igényüket.

A fogvatartottnak kártalanítás járhat akkor, ha pl. nem biztosítják egy többszemélyes zárkában személyenként a 4 négyzetméteres életteret, vagy az illemhely nincs elkülönítve a cellán belül.

A megítélt összeg nagysága attól függ, hogy hány napot töltött ilyen körülmények között. A törvény szerint egy nap után 1.200 és 1.600 forint közötti összeg ítélhető meg. Az elítéltnek ezirányú igényét legkésőbb az embertelen elhelyezési körülmények megszűnését követő 6 hónapon belül lehet előterjeszteni. 

Amennyiben a bíróság a fogvatartott részére megítéli a kártalanítást, abból le kell vonni

  • az őt terhelő meg nem fizetett gyermektartásdíjat, majd ezután
  • az elítélt által a bűncselekménnyel okozott sértettnek megítélt kár összegét.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés