Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Menekülnek a fiatalok Észak- és Kelet-Magyarországról

| 2018. 12. 28. | 11:44:00
A szabolcsiak majdnem százezerrel keresnek kevesebbet a magyar átlagnál.
Menekülnek a fiatalok Észak- és Kelet-Magyarországról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt 16 évben Észak-Magyarországról 58 és fél ezren, Észak-Alföld településeiből pedig 64 ezren költöztek, főleg fiatalok – derül ki a KSH legújabb tanulmányából.

Az országban élők belső vándorlását vizsgálta a Demográfiai portrénak legújabb tanulmánya, amely alapján a Népszava azt írja, ebben az évtizedben 2016-ban hagyták ott a legtöbben korábbi településüket. Legnagyobb részük, 255 ezren eddigi megyéjükben kerestek jobb lehetőséget, 25 ezren lépték át a megyehatárt, és 18 ezren költöztek más régióba. Hasonlóan nagy mozgást ezt megelőzően 2007-ben mértek a társadalomkutatók.

A belső vándorlás a munkalehetőségekkel és a jövedelmek nagyságával függ össze elsősorban, az adatokból pedig egyértelműen az látszik, hogy

az elmaradott gazdaságú térségekből menekülnek az aktív korúak, különösen a fiatalok.

Észak-Magyarországról 58 és fél ezren, Észak-Alföld településeiből pedig 64 ezren költöztek el. Nem ekkora, de érezhető az elvándorlás lakosságszámban mérhető vesztesége a dél-alföldi és a dél-dunántúli régióban is. 

A bruttó átlagkeresetek mindenütt emelkedtek, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkavállalói még mindig majdnem százezer forinttal kevesebbet kapnak a munkájukért, mint a magyar fizetési átlag.

Bár országosan 4 százalék alatti a munkanélküliségi ráta, Szabolcsban még az idei esztendő harmadik negyedévében is 8,7 százalékos volt a munkát keresők aránya, de Nógrádban és Hajdú-Biharban is 6,7-6,5 százalékos. Ebben ráadásul csak azokat mérik, akik bejelentkeznek álláskeresőként, a rendszerből régóta kiesett tízezreket már senki nem tartja nyilván.

[Beillesztett cikk: Erre a statisztikára nem leszünk büszkék Szabolcsban]

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés