Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

175 éve született Nyíregyháza híres festője

| 2019. 01. 28. | 09:54:00
Történelmi témájú képei máig a legismertebbek között.
175 éve született Nyíregyháza híres festője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

1844. január 28-án, 175 éve született Nyíregyházán Benczúr Gyula festőművész. Művészete a müncheni akadémiáról indult. Már első képe, a Hunyadi László búcsúja nagy sikert aratott, tanára lett a müncheni akadémiának és kegyeltje II. Lajos bajor királynak. Sikerei csúcsán, 1883-ban tért haza, elfogadva Trefort Ágoston felkérését a Mesteriskola igazgatója lett.

Ettől fogva ő határozta meg a hivatalos stílust, az ő művészi iránymutatásának követése lett a siker záloga. Benczúr számtalan állami megrendelést kapott, korának legmegbecsültebb festője volt. Híres történeti képek sorát festette, s a II. Rákóczi Ferenc elfogatása, a Vajk megkeresztelése, a Budavár visszavétele és a Diadalmas Mátyás című képei fölényes szakmai tudásról tanúskodnak. Művei nagy sikert arattak, mert amint Lyka Károly írta: “Alig van festőnk, aki olyan biztos ösztönnel megértette volna a módos közönség titkolt becsvágyát”. Egy másik kritikusa  bővebben kifejtette titkát: “Az arisztokrácia és a plutokrácia öntudatának közvetítőjeként Benczúr művészi felfogása tükrözi azt a mindenáron való feltűnni vágyást és hatásos reprezentáció-igényt, amelyet e két társadalmi réteg kifejezésre akart juttatni. Ez a művészet került minden polgári megjelenítést, és inkább egy színházi világban érezte otthon magát, ahol az idealizálás és a reprezentáció megjelenítési eszközei a kelléktárból kerülnek elő”.

Mindössze kétéves koráig élt szüleivel Nyíregyházán, ám a város közönsége mindig büszke volt híres szülöttére, a még életében díszpolgává választotta, emlékét őrzi a város egyik legszebb, róla elnevezett parkja.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés