Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cicát mentett a hős Fifi kutya

| 2019. 01. 07. | 14:03:00
Vérét adta Nyíregyházán a tibeti terrier, hogy segítsen négylábú pajtásának.
Cicát mentett a hős Fifi kutya
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gondolta volna, hogy a kutya vére alkalmas arra, hogy egy immunhiányos cicán segítsen? Bizony, így van, és elég gyakori.

Fifi, a nyíregyházi, tibeti terrier hétfőn a Nyíregyházi Állatkórházban átesett az első véradáson, hogy gazdái ismerősének hatéves, utcáról befogadott cicája esélyt kapjon a felépülésre.

Cikkcakk súlyos, immunhiányos betegségben szenved, és a Fifitől kapott 0,6 deciliter vér óriási segítség volt számára ahhoz, hogy erőre kapjon. Közben gyógyszereket is kap, egy hét elteltével már bizakodni lehet abban, hogy az állapota javul.

A beavatkozást végző Rankli Éva állatorvos a Szabolcsihírnek azt is elmondta: sajnos, elég gyakori, hogy cicákon vérátömlesztést végeznek. Ez lehet baleset, betegség, mérgezés miatt. Lehetnek véralvadási zavarai a cicáknak. Ha egy egészséges kutyától kapnak vért, átvészelik azt az időszakot, míg a gyógyszerek megsegítik a cica vérképzését.

A vérátömlesztés életmentés a cicáknak, ilyenkor szinte kivirulnak. Érdekességként Rankli Éva még elmondta, az állatoknál 13 féle vércsoport létezik, egy alkalommal mindenki adhat vért mindenkinek, de a következőnél már allergiás reakciók léphetnek fel. Mivel a cicák kistestűek, kilónként mindössze 80 milliliter vérük van, így ők kutyáknak nem adhatnak vért. A kutyáknál a 25 kiló fölöttiek a jó donorok.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés