Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csodájára járnak egy nyíregyházi apának

| 2019. 01. 09. | 12:16:00
Az anya halála után lépett akcióba.
Csodájára járnak egy nyíregyházi apának
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Állatparkban is előfordulnak pillanatok, mikor el kell búcsúzni egy-egy állattól, ám olykor olyan különleges eseményeknek is részesei lehetünk, ami minden várakozást felülmúl.

Az állatpark sátánmajom csapatáról már több ízben beszámoltunk, hiszen egy nagyon sikeres tenyészpár élt együtt a Viktória-házban. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében élő nőstény kétévente hozott világra egészséges utódot, amit minden alkalommal gondoskodóan nevelt. A legifjabb csapattagnak 4 hónappal ezelőtt adott életet, viszont  a kicsi világrajövetele után pár héttel a gondozók étvágytalanságot, bágyadtságot figyeltek meg az anyaállatnál.

Az állatorvosok azonnal elkezdték vizsgálni az állatot, hetekig harcoltak érte, de sajnos a hasnyálmirigy-gyulladás legyőzte.

Az anyaállat pusztulásával rizikóssá vált kicsinye életben tartása is, hiszen a kis hím számára – bár már nem csupán anyatejjel táplálkozott – a napi testi kötődés és táplálékhoz juttatás életbe vágó. Mivel ennél a fajnál nem jellemző, hogy az apaállatok gondozzák utódaikat, már a nőstény gyógykezelése alatt elkezdtek utánajárni a mesterséges nevelés lehetőségének, melyet azonban csak legvégső esetben szerettek volna alkalmazni, hiszen minden állatkölyöknek fajtársai mellett van a legjobb helye, s egy kézzel nevelt kismajmot később csekély eséllyel lehet csapatba helyezni.

Az apaállat azonban minden számítást felülmúlt. Az anyaállat elpusztulása után azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban, s azóta (akár csak egy anyaállat) a hátán viszi, magához öleli s gyümölcsökkel is eteti kicsinyét. 

A különleges apa-fia kapcsolatot a látogatók is megtekinthetik a Viktória-házban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés