Hirdetés

Holdbéli táj Nyíregyházán?

Szabolcsihír

2019.01.28. 16:39

Holdbéli táj Nyíregyházán?
Fotók: Cservenyák Katalin/Szabolcsihír

A Kiss Ernő utca platánsorának új frizurát vágtak.

Hirdetés

Egyik olvasónk kereste meg lapunkat azzal, hogy a Kiss Ernő utcán - idézzük - „megcsonkított platánok sora fogadja az arra közlekedőket”. Olvasónk nem érti, miért kellett ennyire visszavágni őket, szerinte ugyanis a fák egészségesek, erősek.

Olvasónk panaszával, észrevételével megkerestük a faápolási munkákat végző NYÍRVV Nonprofit Kft-t. Horváth Kírától, a városüzemeltető társaság marketing/pr menedzserétől az alábbi választ kaptuk:

„Nyíregyháza faállományának egy része elöregedett, ezért társaságunk fontosnak tartja, hogy megújítsuk, valamint felújítsuk ezeket a területeket. Persze van olyan szakasz ahol újszerűnek és egészségesnek tűnnek a fák, de balesetveszélyesek az arra közlekedők számára”

- hangsúlyozta.

„A fák koronái szétterültek, különböző környezeti hatások érik például: esőzés, hóesés, szél. A szélsőséges időjárás miatt az ágak nagymértékben terhelődnek, így balesetveszélyes és a vagyonbiztonságot is veszélyezteti”

- indokolta a munkálatok szükségességét a pr-menedzser, hozzátéve:

„Társaságunk célja, hogy a fák koronáit ifjítással ismét stabillá tegyük megelőzve ezzel az esetleges ágletöréseket, baleseteket. A koronaifjítás során a vágott sebfelületeket sebkezelő anyaggal vonjuk be, megelőzve ezzel a további korhadást és a kártevők, kórokozók fatestbe történő bejutását. A fenti eljárásokkal még az idős fák élettartamát is jelentős mértékben meg tudjuk hosszabbítani.”

A NYÍRVV Kiss Ernő utcai platánfáinak törzsére rajzszöggel kifüggesztett tájékoztatója szerint a faápolási munkálatok még nem fejeződtek be, a következő napokban folytatódnak.

Ezek a fák is meg vannak jelölve

Senki nem vitatja, hogy természetesen az élet- és vagyonvédelem az első, hiszen gyakran hallunk súlyos balesetekről, melyeket leszakadó ágak okoznak. Nagyon bízunk benne, hozzáértő szakemberek döntöttek nyíregyházán a hatalmas ágak levágásáról, a platánok koronájának - mondjuk így - átalakításáról. Ennek következtében most még holdbéli tájnak tűnik a Kiss Ernő utca, és csak reménykedni tudunk benne, hogy a büszke és gyönyörű platánok képesek lesznek korrigálni ezt a komoly beavatkozást.

Gyanítjuk, idén tavasszal azért olyan látvány nem fogad bennünket a Kiss Ernő utcán, mint amilyen Vásárosnaményban vár a Vitkába vezető úton, melyet kétoldalt 100 évesnél idősebb, helyi védelem alatt álló platánsor övez. A naményiak nemzeti értéknek tekintik a több mint 80 platánt, melynek ágai ölelő karokként borulnak össze az út fölött, tavasztól őszig árnyat adva az arra utazónak.
A vitkai 100 éves, védett fasor

 

Cs.K.

Galéria

NyíregyházaNYÍRVV Nonprofit Kft.faápolásplatánsor

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés