Hirdetés

Ismét lesz böllérverseny Napkoron

| 2019. 01. 18. | 22:42:00
Kisebb, szerényebb, de az övék.
Ismét lesz böllérverseny Napkoron
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újraélesztik a közel húszéves hagyományt Napkoron, ismét lesz böllérverseny, amelyre jJanuár 19-én szombaton délelőtt tíztől kora délutánig várják az érdeklődőket a Kállói út 58. alatt. Előtte lehet nézelődni, hogyan készítik elő a csapatok a fogásokat,s  persze lesz fogópálinka és verseny is. Kisebb léptékű ez az összejövetel - falunapnak nevezik - a megszokottól, 6-8 mangalicát fognak feldolgozni, egyesületek készítik el az étkeket, és kóstoltatják a vendégekkel.

2001 óta megszakítás nélkül, minden januárban megrendezték a böllérfesztivált Napkoron. Tavaly kimaradt egy év, mert azt mondták, kinőtte a falut, ezért Nyíregyházára költöztették, a Sóstói Múzeumfalu adott otthont a népszerű programnak. Így lesz ez idén is, februárban.

A napkoriak azonban - mint azt Gáva János korábbi polgármester, a szombati rendezvény fővédnöke a Szabolcsihírnek elmondta – annyira a szívéhez nőtt a böllérverseny, annyira magukénak érezték, hogy összefogtak, és újraélesztik a programot. Először kisebb körben, de annál nagyobb lendülettel.

A kiváló ételek mellett a zenei csemegéről is gondoskodtak a szervezők: Jurás Bea énekes és zenésztársai slágereket adnak elő, illetbe lesz cigányzenekar is.

S hogy miért fontos a napkoriaknak a böllérverseny? Mert a település ezzel a gasztronómiai programmal írta fel magát 2001-ben az ország turisztikai térképére. Egy évvel az után, hogy egy baráti társaságban disznóölés alkalmával felmerült: miért is ne rendezhetnék meg ezt a remek programot szélesebb körben. A baráti társaság tagja volt az akkori polgármester, Gáva János is, aki ettől kezdve munkatársaival évekig szervezte a fesztivált.

Volt olyan év, nem is egy, hogy harmincezren keresték fel Napkort, csak a böllérverseny miatt. Komoly logisztikát igényelt a rengeteg autónak parkolóhelyet biztosítani, gondoskodni a rendezvény biztonságos lebonyolításáról. De mindig sikerült. Erre számítanak most is.

 

Hirdetés