Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítéletet hirdettek a Balla Irma-gyilkosság ügyében

| 2019. 01. 31. | 11:42:00
Hosszú fegyházbüntetést róttak ki Nyíregyházán a debreceni emberölésért.
Ítéletet hirdettek a Balla Irma-gyilkosság ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt első fokon 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta D. Lajost a Nyíregyházi Törvényszék január 31-én a néhai debreceni önkormányzati képviselő, Balla Irma haláláért. A 39 éves vádlott az ítélet értelmében nem bocsátható feltételes szabadságra. A mintegy 27 millió forint bűnügyi költséget szinte egészében neki kell megfizetnie. 

Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró az ítéleti tényállásról elmondta, D. Lajos 2007 márciusában feltételesen szabadult, a férfit korábban vagyon elleni bűncselekményekért ítélték el. Segédmunkásként néhány napot dolgozott egy debreceni építkezésen, éppen Balla Irma telekszomszédságában. Ekkor figyelte ki a lakást és azt, hogy a nő egyedül él. Az építkezésről hamarosan elcsapták, jövedelem nélkül maradt, ezért 2007. április 6-án az esti órákban megjelent a debreceni politikus lakásánál, hogy értékeket tulajdonítson el. Az ajtó nem volt kulcsra zárva, ezért egy feszítővassal a kezében besurrant.

Ma már nem állapítható meg, közölte a bíró, hogy milyen előzmények és okok vezettek ahhoz, hogy D. Lajos nagy erővel bántalmazni kezdte az ötvenes éveiben járó asszonyt.

Ami tény, az áldozatot 21 rendbeli erőbehatás érte, így a nyakán olyan súlyos sérüléseket (többszörös gégetörést, légző- és nyelőcső szakadást) szenvedett, hogy szinte azonnal meghalt. A gyilkosság után a vádlott egy pléddel letakarta a holttestet. Majd miután beleivott egy, a konyhában talált, felbontott bikavérbe, a sértett mobiltelefonjával, egy húszezressel és egy mp3-lejátszóval távozott. Előtte még letörölgette az ujjnyomatait, a borosüveget pedig egy kinti kukába dobta.

Ha D. Lajoson, és nem a nyomozó hatóságokon múlik, már 10 évvel ezelőtt egyenesbe került volna az ügy

Hazafelé, a Szent Anna utcán hívást indított Balla Irma telefonjáról, de amikor egy nő felvette, D. Lajos megszakította a vonalat. A készüléket a Széchenyi és Kürtös utcák sarkától 15 méterre elkaparta, de olyan kevés földet dobott rá, hogy  hamarosan megtalálták és tíz nap múlva a rendőrség – kikapcsolt állapotban – lefoglalhatta a mobil. A gyilkossághoz használt feszítővasat nem sikerült felderíteni.

A bíró a bűnösség megállapításának indoklása során beszélt a D. Lajos által még 2009 júniusában tett beismerő vallomásokról is. A férfit egy lopási ügyben hallgatták meg a debreceni rendőrkapitányságon 2009. június 8-án az esti órákban, amikor azzal állt el, hogy kiegészítené a nyilatkozatát.

„Ami a legnagyobb bűnöm az életemben, egy emberölés, a Balla Irmának a megölése” – közölte, majd olyan részletességgel írta le a sértett lakását, a berendezést, a halálakor viselt felsőruházatát, Balla Irma bántalmazás utáni testhelyzetét, a televízióban éppen futó műsort vagy a telefon elásási helyét, amit csak az elkövető ismerhetett. 

A férfi három nappal később megismételte a vallomását, bár több apró részletről nem tudott érdemben nyilatkozni, mondván, mindenre azért nem emlékszik. E videóra is rögzített nyilatozatoknak további súlyt adott, hogy még 2007 májusában D. Lajos tanúként arról beszélt a gyilkossági nyomozóknak, ő segédmunkásként soha nem lépett át Balla Irmáék udvarára, nem nézett be az ablakon, így nem is lehetett fogalma a lakás elrendezéséről. Nyilvánvalóvá vált a két vallomás közötti ellentmondás, miközben már zajlott az ifj. Schönstein Sándor elleni büntetőper, amelyet – mintha mi sem történt volna – nem függesztettek fel D. Lajos állításainak minél alaposabb megvizsgálása érdekében.

A vádlott korábban is úgy nyilatkozott magáról, mint „tolvajról”

Amikor az ügyész megkérdezte D. Lajost 2009 júniusában, hogy tisztában van-e a beismerés következményeivel, a férfi úgy felelt: „Igen, de jobb, mint bűnösként égni. És ez amúgy is egyzer kijött volna belőlem, nem bírtam volna magamban tartani”.

Ugyan D. Lajos az első beismerő vallomás napján, a délelőtti órákban fogyasztott kábítószert (amfetamint), saját szavai szerint a hatás már elmúlt a rendőri meghallgatás idejére és ezt a videófelvételeket tanulmányozó orvosszakértők is alátámasztották. 

A férfi azonban később visszavonta e két 2009. júniusi nyilatkozatát, s amikor 2015-ben meggyanúsították az emberöléssel, végig tagadta a bűncselekményt, amihez a bírói szakban is tartotta magát. Azzal takarózott, hogy az általa felsorolt részletekről a médiából szerzett tudomást, a bíró azonban nem fogadta el a védekezését. A bizonyítékok számát gyarapította az is, hogy D. Lajos DNS-ét egy ágytakarón és az áldozat alsóneműjén is sikerült azonosítani.

Miért 15 év?

A bírónak a büntetés kiszabása során a gyilkosság idején hatályos Büntető törvénykönyvet kellett figyelembe vennie, amely az emberölés minősített esetét 10-től 15 évig terjedő vagy életfogytiglani  szabadságvesztéssel rendelte büntetni. Figyelembe kellett vennie azt is, hogy D. Lajos feltételes szabadsága idején követte el a súlyos bűncselekményt, amivel kizárta magát ilyen típusú újbóli engedményből. Vagyis egy életfogytiglannal tényleg élete végéig rácsok mögött maradt volna, ami viszont – szólt az indoklás – aránytalanul szigorú büntetés lett volna.

– D. Lajos korábban nem volt büntetve személy elleni erőszakos bűncselekménnyel és a társadalomra való veszélyessége sem olyan fokú, ami tényleges életfogytiglant érdemelt volna – mutatott rá Bodnár Zsolt a határozott idejű,  fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabásának okára.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés