Ítéletet hirdettek a Balla Irma-gyilkosság ügyében

civishir.hu

2019.01.31. 10:42

Ítéletet hirdettek a Balla Irma-gyilkosság ügyében
D. Lajos néhány perccel az ítélet kihirdetése előtt (Fotók: Cívishír)

Hosszú fegyházbüntetést róttak ki Nyíregyházán a debreceni emberölésért.

Hirdetés

Hirdetés

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt első fokon 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta D. Lajost a Nyíregyházi Törvényszék január 31-én a néhai debreceni önkormányzati képviselő, Balla Irma haláláért. A 39 éves vádlott az ítélet értelmében nem bocsátható feltételes szabadságra. A mintegy 27 millió forint bűnügyi költséget szinte egészében neki kell megfizetnie. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett.

Bodnár Zsolt tanácsvezető bíró az ítéleti tényállásról elmondta, D. Lajos 2007 márciusában feltételesen szabadult, a férfit korábban vagyon elleni bűncselekményekért ítélték el. Segédmunkásként néhány napot dolgozott egy debreceni építkezésen, éppen Balla Irma telekszomszédságában. Ekkor figyelte ki a lakást és azt, hogy a nő egyedül él. Az építkezésről hamarosan elcsapták, jövedelem nélkül maradt, ezért 2007. április 6-án az esti órákban megjelent a debreceni politikus lakásánál, hogy értékeket tulajdonítson el. Az ajtó nem volt kulcsra zárva, ezért egy feszítővassal a kezében besurrant.

Ma már nem állapítható meg, közölte a bíró, hogy milyen előzmények és okok vezettek ahhoz, hogy D. Lajos nagy erővel bántalmazni kezdte az ötvenes éveiben járó asszonyt.

Ami tény, az áldozatot 21 rendbeli erőbehatás érte, így a nyakán olyan súlyos sérüléseket (többszörös gégetörést, légző- és nyelőcső szakadást) szenvedett, hogy szinte azonnal meghalt. A gyilkosság után a vádlott egy pléddel letakarta a holttestet. Majd miután beleivott egy, a konyhában talált, felbontott bikavérbe, a sértett mobiltelefonjával, egy húszezressel és egy mp3-lejátszóval távozott. Előtte még letörölgette az ujjnyomatait, a borosüveget pedig egy kinti kukába dobta.

Ha D. Lajoson, és nem a nyomozó hatóságokon múlik, már 10 évvel ezelőtt egyenesbe került volna az ügy

Hazafelé, a Szent Anna utcán hívást indított Balla Irma telefonjáról, de amikor egy nő felvette, D. Lajos megszakította a vonalat. A készüléket a Széchenyi és Kürtös utcák sarkától 15 méterre elkaparta, de olyan kevés földet dobott rá, hogy  hamarosan megtalálták és tíz nap múlva a rendőrség – kikapcsolt állapotban – lefoglalhatta a mobil. A gyilkossághoz használt feszítővasat nem sikerült felderíteni.

A képviselő holttestét másnap délután a fia, ifj. Schönstein Sándor fedezte fel, ő értesítette a rendőrséget és a mentőket. A nyomozó hatóság később őt gyanúsította meg az emberöléssel, sőt első fokon 12 év fegyházra el is ítélték. Éveknek kellett eltelnie, hogy bizonyítottság hiányában felmentsék. 

A bíró a bűnösség megállapításának indoklása során beszélt a D. Lajos által még 2009 júniusában tett beismerő vallomásokról is. A férfit egy lopási ügyben hallgatták meg a debreceni rendőrkapitányságon 2009. június 8-án az esti órákban, amikor azzal állt el, hogy kiegészítené a nyilatkozatát.

„Ami a legnagyobb bűnöm az életemben, egy emberölés, a Balla Irmának a megölése” – közölte, majd olyan részletességgel írta le a sértett lakását, a berendezést, a halálakor viselt felsőruházatát, Balla Irma bántalmazás utáni testhelyzetét, a televízióban éppen futó műsort vagy a telefon elásási helyét, amit csak az elkövető ismerhetett. 

A férfi három nappal később megismételte a vallomását, bár több apró részletről nem tudott érdemben nyilatkozni, mondván, mindenre azért nem emlékszik. E videóra is rögzített nyilatozatoknak további súlyt adott, hogy még 2007 májusában D. Lajos tanúként arról beszélt a gyilkossági nyomozóknak, ő segédmunkásként soha nem lépett át Balla Irmáék udvarára, nem nézett be az ablakon, így nem is lehetett fogalma a lakás elrendezéséről. Nyilvánvalóvá vált a két vallomás közötti ellentmondás, miközben már zajlott az ifj. Schönstein Sándor elleni büntetőper, amelyet – mintha mi sem történt volna – nem függesztettek fel D. Lajos állításainak minél alaposabb megvizsgálása érdekében.

A vádlott korábban is úgy nyilatkozott magáról, mint „tolvajról”

Amikor az ügyész megkérdezte D. Lajost 2009 júniusában, hogy tisztában van-e a beismerés következményeivel, a férfi úgy felelt: „Igen, de jobb, mint bűnösként égni. És ez amúgy is egyzer kijött volna belőlem, nem bírtam volna magamban tartani”.

Ugyan D. Lajos az első beismerő vallomás napján, a délelőtti órákban fogyasztott kábítószert (amfetamint), saját szavai szerint a hatás már elmúlt a rendőri meghallgatás idejére és ezt a videófelvételeket tanulmányozó orvosszakértők is alátámasztották. 

A férfi azonban később visszavonta e két 2009. júniusi nyilatkozatát, s amikor 2015-ben meggyanúsították az emberöléssel, végig tagadta a bűncselekményt, amihez a bírói szakban is tartotta magát. Azzal takarózott, hogy az általa felsorolt részletekről a médiából szerzett tudomást, a bíró azonban nem fogadta el a védekezését. A bizonyítékok számát gyarapította az is, hogy D. Lajos DNS-ét egy ágytakarón és az áldozat alsóneműjén is sikerült azonosítani.

Miért 15 év?

A bírónak a büntetés kiszabása során a gyilkosság idején hatályos Büntető törvénykönyvet kellett figyelembe vennie, amely az emberölés minősített esetét 10-től 15 évig terjedő vagy életfogytiglani  szabadságvesztéssel rendelte büntetni. Figyelembe kellett vennie azt is, hogy D. Lajos feltételes szabadsága idején követte el a súlyos bűncselekményt, amivel kizárta magát ilyen típusú újbóli engedményből. Vagyis egy életfogytiglannal tényleg élete végéig rácsok mögött maradt volna, ami viszont – szólt az indoklás – aránytalanul szigorú büntetés lett volna.

– D. Lajos korábban nem volt büntetve személy elleni erőszakos bűncselekménnyel és a társadalomra való veszélyessége sem olyan fokú, ami tényleges életfogytiglant érdemelt volna – mutatott rá Bodnár Zsolt a határozott idejű,  fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabásának okára.

RaL

jogNyíregyházaDebrecengyilkosságemberölésBalla IrmaD. Lajos

Szóljon hozzá!

Hirdetés