Hirdetés

Nyíregyházára költözött a jégkorszak

| 2019. 01. 22. | 13:09:00
Márciusig tartja fogva a várost hó és a fagy birodalma.
Nyíregyházára költözött a jégkorszak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kardfogú tigris, gyapjas mamutborjú, jégkori farkas, barlangi medve és -hiéna, pézsmatulok - mind-mind beköltöztek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba, és maradnak is egészen március végéig. 

Megnyílt Nyíregyházán kedden a Jégkorszak című kiállítás, mely az év első tárlata a tavaly 150. születésnapját ünneplő intézménynek. Rémiás Tibor igazgató bevezetőjében elmondta, sikeres évet zártak 2018-ban, hiszen kiemelkedően sokan, hatvanezren voltak kíváncsiak a múzeum állandó és időszaki kiállításaira. Kiemelkedett ezek közül a Seuso-kincseket és a Munkácsy-festményeket bemutató tárlat.

A Magyar Nemzeti Múzeum Jégkorszak című, tízéves vándorkiállítását két céllal hívták a szabolcsi megyeszékhelyre. Egyrészt kielégíteni azoknak az igényét, akik már régóta vártak természettudományi témájú bemutatót Nyíregyházára, másrészt kiállítani a múzeum régészeinek Szabolcs-Szatmár-Beregben végzett ásatásain talált paleontológiai és paleozoológiai leleteit.

A magyar kultúra napja alkalmából mondott rövid köszöntőt Ulrich Attila alpolgármester, aki kiemelte: a múzeum munkatársai igyekeznek olyan kiállításokat szervezni, amelyek népszerűek a fiatalok és idősebbek körében, miközben igyekeznek tanítani, ismeretet közvetíteni.

A kiállítást prof. dr. Fükő Levente nyitotta meg, aki áttekintést adott a Földnek abból az időszakából, amikor a déli féltekét jég borította, bolygónk északi felén pedig megjelent az a csodálatos növény- és állatvilág, amelyből Nyíregyházán látható ízelítő.

A sok, ma mára már kihalt állat közül az egyetlen ismerős a rénszarvas volt, amely szintén látható a tárlaton. A következő két és fél hónapban lesznek múzeumpedagógiai órák, családi napok és tárlatvezetések is.

A kiállítás megnyitójára pedig stílusosan havazás kezdődött Nyíregyházán.

Cs.K.

 

 

Hirdetés