Hirdetés

Tudta? Tilos hókotrót előzni munkavégzés közben!

szabolcsihir.hu

2019.01.23. 13:34

Tudta? Tilos hókotrót előzni munkavégzés közben!

Ha konvojban közlekednek.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. figyelemfelkeltő videót osztott meg közösségi oldalán, melyben felhívja az autósok figyelmét, hogy a 2010. január 1-jén módosult KRESZ szerint tilos a konvojban közlekedő, az autópályát – vagy olyan úttestet, amelyen azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van kijelölve, az azonos irányban valamennyi forgalmi sávban – párhuzamosan tisztító hótolók előzése.

Az ilyen gépjárművek mögött a követési távolságot fokozott óvatossággal kell megválasztani, hiszen a hóekéről visszaverődő hó és az úttestre juttatott síkosságmentesítő anyagok is befolyásolhatják a konvoj mögött haladók látási viszonyait.

Balesetveszélyes, ha beállnak az autók az egymás után haladó hóeltakarító gépek közé és ezzel zavarják a szakemberek munkáját.

A társaság a 2018/2019-es téli szezonban az országos közúthálózaton 814 sószóróval és hóekével felszerelt gépjárművet állít hadrendbe. Ezek mellett 143 rakodógép és 122 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális gép lát el éjjel-nappal szolgálatot. A hóeltakarítási munkákat az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látják el; először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése

Ezeket a fordulóköröket addig ismételik, amíg a havazás el nem áll, vagy további beavatkozások nem szükségesek.
KRESZhókotróelőzés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés