Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Panyolán vállalják, hogy alakoskodnak

| 2019. 01. 29. | 16:54:00
Rezes Guszti és bandája pedig egész nap húzza a talpalávalót.
Panyolán vállalják, hogy alakoskodnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fergeteges farsangi mulatság készül Panyolán február 9-én. A VI. Hagyományőrző farsangjával, hogy elkergesse a hideg telet a vidékről. Az idei rendezvény újdonsága, hogy a helyiek rendhagyó szakmai napot szerveznek Panyolai farsangolás - dramatikus színjátékok Szatmárban címmel.

Mint azt Pótor Melinda a szervezők nevében közölte, a szakmai napon megismertetik a megyei, illetve a környéket érintő téli népi hagyományokat neves előadók közreműködésével.

Megtudhatjuk például, milyen tradíciók köthetők a szamosháti fonó jelenetéhez, megismerve az akkori jelmezeket is.

Hagyományos falusi disznóvágással indul a nap, s nem maradhat el a fogópálinka sem, amellyel jó szívvel kínálják az érkező vendégeket. Miután a hangulatot megalapozták, különleges disznótorral egybekötött farsangi télűző felvonulás és mulatság veszi kezdetét. Megannyi élmény várja még az érdeklődőket, hogy egy kicsit belekóstolhassanak a régi falusi élet hangulatába.

A kiállított böllér-kép mögött a pálinkamesterrel közös fotót készíthetnek a résztvevők.

Felvonulhatnak népi állatalakoskodó jelmezben, amelyet a Szabó Lovasudvar szekere kísér. A talpalávalót egész nap Rezes Guszti és bandája húzza. A portaprogramokon a nagy múltú Ököritói Fergeteges Táncegyüttestől tanulhatnak tánclépéseket, kóstolhatnak ízletes panyolai pálinkát, finom házi készítésű süteményeket, és nem utolsó sorban farsangi fánkot. Megtekinthetik a csűrben A Szamosháti Fonó című filmet 1965-ből, Huszáros farsangoló címmel jelenetet láthatnak a fonóból. A Nők Lapja fotósa, Bielik István tavaly készített képeiből és Koncsef Ivanov Dávid felvételeiből Szatmár értékei címmel kiállítás vár mindenkit a Közösségi Házban. A Lámpaláz Társulat előadása, Tágasságot nekünk is című. néptánc előadás, Heit Lóri és zenekara - énekel Balogh Adrienn – koncertje és táncház lesz egész este.

Bővebben a www.panyola.hu oldalon találhatók még információk.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés