Hirdetés

Szerencsés fordulatot vett 11 ezer tonna élelmiszer sorsa

| 2019. 01. 21. | 14:13:00
Debrecenben van az első helyi élelmiszerbank.
Szerencsés fordulatot vett 11 ezer tonna élelmiszer sorsa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait. Több mint 11 ezer tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, ez 20 százalékkal haladja meg a tavalyi év eredményét.

Az összegyűjtött élelmiszerek nemcsak a nélkülözőknek jelentenek könnyebbséget, hanem a megmentésükkel a megsemmisítésük okozta környezet terheléstől is mentesítjük Földünket.

Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli. Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és tudjon eljuttatni a nélkülözők asztalára.

Az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén. Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az egyesület honlapján.

Nagy számok

Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11 ezer tonna élelmiszer hatalmas mennyiség, a termékek összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot. Az egyesület 180 ezer nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer nélkülöző negyedéves támogatását biztosítja. Az Élelmiszerbank kiemelten kezeli a rászoruló gyermekeket és évente külön pályázat keretében segíti őket édesség csomagokkal gyermeknapkor, nyári táborok és Mikulás/karácsony idején. 2018-ban erre a kiemelt célra közel 12 ezer édességcsomagot állított össze az egyesület.

Hirdetés