Hirdetés

108 milliót csalt, majd vádalkut kötött Nyíregyházán

szabolcsihir.hu

2019.01.31. 14:26

108 milliót csalt, majd vádalkut kötött Nyíregyházán

Először tárgyaltak ilyen ügyet.

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt indult büntetőeljárásban jóváhagyta az ügyészség és a vádlott által megkötött egyezséget, mivel az megfelelt a jogszabálynak.

Az egyezség jóváhagyásának a feltétele volt, hogy a bűncselekményt beismerő vádlott az általa okozott közel 108 millió forintos kárt megtéríti az államnak, ennek fejében az ügyészség – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett - 2 év börtönbüntetés kiszabását indítványozta. 

A bíróság a vádlottal szemben az egyezség szerinti büntetést szabta ki, figyelemmel arra, hogy a büntetlen előéletű vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte és az általa okozott vagyoni hátrányt maradéktalanul megfizette. 

Az egyezségben foglaltak szerint a vádlott saját cége által közvetlenül kínai eladóktól vásárolt különböző termékeket, ugyanakkor az értékesítési láncba – papíron – közbeiktatott két másik céget azt a látszatot keltve, hogy az árut a kínai eladótól ezen gazdasági társaságok közreműködésével vette meg. A csak papíron történő értékesítésről valótlan tartalmú számlát állítottak ki a vádlott cége felé, aki ezek ÁFA-tartalmát adóbevallásaiban levonásba helyezte, így a fizetendő adóját jogosulatlanul csökkentette. E tevékenységével a vádlott 2011 őszétől 2013 tavaszáig összesen 108 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az ítélet jogerős.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett egyezség előnye, hogy a bűncselekményt beismerő vádlott egyszerűbb eljárás keretében, enyhébb büntetést kap, a kár rövid időn belül megtérül, a hatóságok pedig az eljárás lerövidülésével időt és költségeket takarítanak meg.
Nyíregyházaköltségvetési csalásvádalku

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés