Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor a bíróság kényszergyógykezelést rendel el

| 2019. 02. 14. | 17:50:00
Szakértő állapítja meg, a bűnelkövető kóros elmeállapotánál fogva képes volt-e arra, hogy felismerje a tette következményeit.
Amikor a bíróság kényszergyógykezelést rendel el
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A büntetőeljárások során előfordulnak olyan esetek, amikor a bűnt nem követi kifejezett büntetés. Vannak ugyanis olyan elkövetők, akiket – annak ellenére, hogy súlyos bűncselekményt valósítanak meg – nem lehet megbüntetni, mert a törvény értelmében büntethetőséget kizáró ok áll fenn velük szemben.

Hogy melyek ezek az esetek, arról Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője tájékoztatta a Szabolcsihírt.

A szóvivő közölte: ilyenek a 12 év alatti elkövetők, a jogos védelmi helyzetben lévő személyek, de a kóros elmeállapotú egyének egy része is.

Abban az esetben, ha egy kóros elmeállapotúnak vélt személy erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, a bíróság szakértők bevonásával tisztázza, hogy az illető valóban kóros elmeállapotú-e, s ha igen, milyen mértékben.

A kóros elmeállapotnak több fajtája ismert: elmebetegség (pl. tudathasadással járó skizofrénia), gyengeelméjűség, szellemi leépülés, személyiségzavar, tudatzavar. Ha a szakértői vizsgálat eredménye azt bizonyítja, hogy az elkövető kóros elmeállapotánál fogva képtelen volt arra, hogy felismerje a tette következményeit, és ennek megfelelően cselekedjen, a bíróság kényszergyógykezelést rendelhet el. Így megakadályozható, hogy az illető újabb bűncselekményt valósítson meg. Ezt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) hajtják végre, amely egy zárt jellegű intézet. Az ott tartózkodás határozatlan időtartamra szól, melyet kizárólag akkor szüntetnek meg, ha az orvosi vizsgálatok alapján annak szükségessége már nem áll fenn.

Az elítélt folyamatos felügyelet alatt áll, és az intézetet is kizárólag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés