Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy éve újult meg Nyíregyháza buszflottája

| 2019. 02. 19. | 17:48:00
Úgy megszoktuk, mintha mindig CNG-n utaztunk volna.
Egy éve újult meg Nyíregyháza buszflottája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már egy éve róják Nyíregyháza útjait az új CNG buszok, melyek jóval csendesebbek, kényelmesebbek, komfortosabbak a korábbiaktól.

Nyíregyháza közösségi közlekedésének fejlesztése érdekében 47 új, környezetbarát hajtásmódú, városi autóbusz (41 db CNG és 6 db elektromos meghajtású) beszerzésére, töltőállomás létesítésére, autóbusz telephely kialakítására nyújtott be pályázatot a város - áll a közleményben, melyet az egyéves üzemeltetés alkalmából adtak ki.

Korábban Nyíregyházán többségében dízel EURO2 és EURO3 típusú autóbuszok közlekedtek, amelyek nem feleltek meg sem az utasok, sem a városi tömegközlekedés igényeinek. Az elmúlt években nem volt lehetősége a városnak, illetve a szolgáltatónak új buszokat vásárolni.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében 5 milliárd forint támogatásban részesült a város. Nyíregyháza 2015. évben indított el uniós nyílt közbeszerzési eljárást 36 földgázmotor hajtású alacsonypadlós szóló, és 5 azonos kivitelű, földgázmotor hajtású csuklós autóbuszra. A nyertes ajánlattevő a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett.

A beszerzett 41 CNG buszt a próbaüzemet követően 2018. február 14-én adták át üzemeltetésre az ÉMKK részére. A buszok jelenleg zökkenőmentesen üzemelnek.

A projekthez rendelt, eredeti 5 milliárdos támogatási összeget 2017-ben 7 milliárdra emelték, 100 százalékos mértékben támogatva ezzel az új autóbusz telephely kialakítását és annak járulékos költségeit, köztük a CNG kút kialakítását is.

Így a projekt támogatási összege 7 milliárd forintra emelkedett, műszaki-szakmai tartalma pedig telephelyépítéssel, CNG kút létesítéssel, forgalomirányító és utastájékoztató rendszerrel egészült ki. 2017 elején tehát megkezdődött a CNG töltőállomás engedélyes és kiviteli terveinek készítése 2018. február 23-án pedig átadták üzemeltetésre az ÉMKK részére.

A CNG buszflotta az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. üzemelteltetésében 2018. februárjától járja Nyíregyháza útjait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés