Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyerekek a nyírtassi sírrongálók

| 2019. 02. 21. | 09:35:00
testvérpár az elkövető.
Gyerekek a nyírtassi sírrongálók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bíróság előtt kell felelnie a tetteiért annak a fiatalkorú nyírtassi testvérpárnak, akik tavaly áprilisban 13 sírt rongáltak meg a helyi temetőben, valamint később egy-egy betörést is elkövettek.

A 15 és 17 éves nyírtassi testvérpár előbb tavaly április elején egyik este, a lakásuk közelében lévő temetőbe ment, ahol összesen 13 síremléket rongáltak meg úgy, hogy ledöntötték a sírköveket a földre, illetve összetörték több esetben a kőből készült virágtartókat. Az egyes sírokban 20 ezer, 30 ezer forint kár keletkezett, de nyilván jóval nagyobb volt az elhunytak hozzátartozóinak lelki fájdalma, amit a két fiú okozott.

Ezt követően júliusban előbb az idősebb fiú tört be az utcájukban lévő egyik lakóházba, ahonnan készpénzt és használati tárgyakat tulajdonított el 135 ezer forint értékben, majd ugyanezt megkísérelte az öccse is, azonban a szomszédok felfigyeltek a zajra, ezért a fiú elmenekült a helyszínről.

A büntetlen előéletű fiatalok a nyomozás során beismerő vallomást tettek, megbánták tettüket.

Magyarázatot nem tudtak adni a temetői vandálkodásuk okáról.

Bár a sírok megrongálásával okozott kár esetenként nem érte el az 50 ezer forintot, azonban a törvény szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki a bűncselekményt temetőben, különösen síremlékre követi el.

A fiatalkorúak ügyésze azt indítványozta a vádiratban, hogy a fiatalabb vádlottat a bíróság bocsássa próbára és egyidejűleg rendelje el a pártfogó felügyeletét, míg az idősebb vádlottnál az ügyész a közérdekű munka büntetés kiszabását tartja indokoltnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés