Hirdetés

Így fizeti ki Nyíregyháza az ÉMKK-nak az 1,6 milliárdot

Szabolcsihír

2019.02.07. 06:39

Így fizeti ki Nyíregyháza az ÉMKK-nak az 1,6 milliárdot
Az idegenforgalmi és városmarketing szempontjából fontos nagyrendezvények támogatásáról is szavaznak (Illusztráció: Máté János)

A Debreceni Ítélőtábla 2018 novemberében hozta az ítéletet.

Hirdetés

A nyíregyházi képviselő-testület február 7-i, csütörtöki ülésének napirendjén kéttucatnyi előterjesztés szerepel. Közülük a legfontosabb: hogyan rendezi a város a kamatokkal együtt közel 1,6 milliárdos tartozását az Észak-kelet Magyarországi Közlekedés Központ (ÉMKK) Zrt.-vel szemben.

Mint arról már korábban beszámoltunk, közel 1,2 milliárd plusz annak kamata, 386 millió forint megfizetésére kötelezte a Debreceni Ítélőtábla tavaly novemberben a nyíregyházi önkormányzatot.

A jogerős ítélet szerint ez az összeg jár az ÉMKK Zrt.-nek, merthogy 2012-16. között a város nem rendezte fizetési kötelezettségét a személyszállítást végző szolgáltatónak. Emellett még 17,22 millió forint perköltség is terheli Nyíregyházát.

Az ítéletet a város 2018. december 18-án vette kézhez, majd 2019. január 17-én felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Nyíregyházi Törvényszékhez annak érdekében, hogy függessze fel a végrehajtást. Közben megkezdődtek a tárgyalások az ÉMKK-val a tartozás rendezése érdekében.

Ha a képviselő-testület jóváhagyja az előterjesztést, a város és a szolgáltató részletfizetési megállapodást köthet. Ez lehetővé teszi a város számára, hogy folytatni tudja a tervezett EU-s és sajáterős fejlesztéseket, nem köti le a forrásait az egyösszegű kifizetés, az első két évben fizetendő, alacsonyabb összeg nem veszélyezteti a TOP-os és a Modern Városok projektek biztonságos, pénzügyi lezárását.

A város honlapján olvasható előterjesztés szerint első körben a perköltséget fizeti ki a város, a fennálló tartozást és kamatait pedig 2019-től számítva, 5 év alatt.

A tervezett megállapodás zálogszerződést is tartalmaz, ebben szerepel a Czuczor Gergely utcai, volt Volán salakpálya, a Városmajor utcai Civilház, a Bethlen Gábor utcai színészház, a Kölcsey utcai iskolaépület, amelyet jelenleg a Waldorf Iskola bérel.

Az ülésen megalkotják a 2019-es költségvetést, a többi között döntenek az idei idegenforgalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvények támogatásáról, pályázat benyújtásáról az Aquarius Élményfürdő és Parkfürdő felújítására, valamint a Bessenyei téren álló Kállay-kúria felújításának II. ütemére. Zárt ülésen döntenek a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatói posztjának betöltéséről.

NyíregyházaközgyűlésÉMKK ZRT

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés