Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jó hír a szabolcsi dohánytermelőknek

| 2019. 02. 08. | 21:03:00
A Nyíregyházán bejelentett ajánlat sok gazda zsebét érinti.
Jó hír a szabolcsi dohánytermelőknek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Virginia-dohányfajta esetében 10, míg a Burley-nél 8 százalékos alapáremelést ajánl az idei évre a vele szerződött  ötszáz dohánytermelőnek az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Kft. - hangzott el az amerikai tulajdonú dohánytermeltető cégnek a gazdálkodók számára szervezett szakmai fórumán pénteken Nyíregyházán.

Szerződések

Fekete Tibor, a társaság agronómiai igazgatója emlékeztetett, az ULT 2018-ban három évre szóló dohánytermesztési keretszerződést kötött termelőivel. A minden gazdával egyénileg megkötött kontraktusban többek között mindkét dohányfajtára  az inflációt követő évenkénti alapáremelést építettek be, de szabályozták a úgynevezett törési övezetek közötti árkülönbségeket, valamint bevezették az egyszerűsített minősítési rendszert is.

Az emelés lineáris, minden minőségi osztályra érvényes és elsősorban az inflációt, valamint a gazdák költségnövekedéseit követi - tette hozzá az igazgató.

Fekete Tibor kifejtette, az ULT számára idei prioritás a 3,5-4 ezer tonna Virginia, illetve az ezer tonna Burley-dohány megtermeltetése, de - ahogy eddig is - minden kilogramm, szerződésen felüli mennyiséget átvesz a termelőktől. (A felvásárlási ár az alapárból, illetve a minőséghez és mennyiséghez kötött felárból áll.) A szerződéses kondíciók az alapáremelésen kívül nem változtak, a módosításról szóló dokumentumot már minden termelő megkapta az ULT-től.
A 2018-as terméseredményeket ismertetve az agronómiai igazgató elmondta, a keretszerződés első termeltetési éve zárult le tavaly, amelyet szélsőséges környezeti tényezők, elsősorban az aszályos időjárás nehezített.

A szárazság, a napsütéses órák magas száma, a hőség és a csapadékhiány a termésátlagokon is meglátszanak, a Virginia és a Burley esetében is tíz-tizenegy százalékos terméskiesés tapasztalható, amit a túlültetett területek sem tudták pótolni.

Tavaly 1613 hektárra szerződött le a termelőkkel az ULT, de ennél 17 százalékkal több területet ültettek be a gazdák. A 3364 tonnás betervezett és leszerződött Virginia-mennyiségből csak 3021 tonnát tudott átvett a társaság, ami hektáronként 1873 kilogrammos termésátlagot jelent. A csaknem 500 hektáron termő Burley esetében az ULT 975 tonnára szerződött le, de a termelők tavaly összesen csak 870 tonnát tudtak leadni a cégnek, így az átlagtermés hektáronként 1500 kilogramm volt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés