Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogász is vádlott a nyíregyházi csalási ügyben

| 2019. 02. 23. | 12:45:00
Irodahálózatot működtettek.
Jogász is vádlott a nyíregyházi csalási ügyben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint első-, másod- és harmadrendű vádlottak 2003-ban létrehoztak egy közös vállalkozást. Először élelmiszer-kereskedelmi tevékenységet akartak folytatni, majd felfigyeltek az ingatlan-befektetésben rejlő lehetőségekre. Ennek érdekében országos szinten működő irodahálózatot hoztak létre azzal a céllal, hogy a befektetők pénzét összegyűjtik, és saját céljaikra fordítják. Az ötödrendű vádlott az alapító tagok beszervezésével foglalkozott, a hatodrendű vádlott pedig a működés jogi hátterét biztosította. A hálózat beindítását hatalmas reklámkampánnyal, óriásplakátokkal és újsághirdetésekkel is kiegészítették.

Tevékenységük során az első-, másod- és harmadrendű vádlottak álnevet használtak.

A 3, 6, 12 hónapra meghirdetett magas hozam reményében több mint 600 sértett kívánta pénzét befektetni a vádlottak által működtetett szövetkezetben, s e célból 50 ezertől 20 millió forintig terjedő összegeket fizetettek be a cég bankszámlájára.

A vádlottak az elkövetett csalásokból származó pénz eredetének leplezésére azt a módszert dolgozták ki, hogy a sértettek által befizetett összegeket különböző bankszámlákra utalták át.

Ítélet első fokon

A megismételt eljárásában első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 áprilisában üzletszerűen, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt

  • az elsőrendű K. G., a harmadrendű SZ. A. és a negyedrendű F. R. vádlottat 3 év 6 hónap,
  • a másodrendű T. E. vádlottat 4 év 6 hónap,
  • az ötödrendű P. I. vádlottat 2 év,
  • a hatodrendű P. K. vádlottat 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte

és minden vádlottat eltiltott a közügyek gyakorlásától. Ezen kívül a másodrendű vádlottal szemben 9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a törvényszék, a hatodrendű vádlottat pedig 3 évre eltiltotta a jogász végzettséghez fűződő foglalkozástól. A hetedrendű G. F. S. vádlottat bűnpártolás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Kötelezte a bíróság a vádlottakat a több mint 600 sértettnek okozott mintegy 800 millió forint kár megtérítésére is. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés