Hirdetés

Lomosnál turkáltunk Nyíregyházán

Szabolcsihír

2019.02.01. 15:11

Lomosnál turkáltunk Nyíregyházán
Fotók: Cservenyák Katalin/Szabolcsihír

Kincseket kerestünk, banyatankot (is) találtunk.

Hirdetés

Turkálni? Hát imádunk! Van annak feelingje, amikor az ember beszabadul a boltba, ahol ömlesztve minden, beleveti magát a „rengetegbe” és elkezd kincsekre vadászni. Nyilván alulról kezdi a keresést, mert az nagyon jó, amikor egy egész láda tartalma repül mindenfelé. Na, ezt azért csak ruhásnál próbáljuk ki, lomosnál nem javasoljuk. Legfeljebb a lakástextilek között.

Hegyeket mozgatunk

És akkor kezdjünk is a lomolást a szőnyegekkel! Van-e annál nagyobb élvezet, mint amikor megpillantunk egy kupac alól kikandikáló szőnyegcsücsköt? És pont illik a színe a nappaliba. Rögtön tudjuk: ránk vár. Pont ott, a halom alján. És megkezdjük elhordani a hegyet. Egyre gyorsabban pakolunk, mert mintha valaki más is szemet vetett volna a portékára, ugyanúgy lapátolja arrébb karjaival a szőnyegeket. Na, nehogy már aztán neki bányásszuk elő a cuccot! Ilyenkor kell „stipistopizni”, rálépni, rátérdelni a csücsökre, nehogy kihúzzák alólunk.

Pech, amikor kiderül, a közepén csúnya, eltávolíthatatlannak tűnő folt éktelenkedik, de aki ennyit dolgozott érte, megnyugtatja magát: majd egy szék lábával, vagy egy padlóvázával eltakarja. Ha megszenvedett érte az ember, nehogy már itt hagyja…

Hóna alá csapja hát, és már csak egy kérdés van hátra. Mennyi? Ránézésre is több ezer apró és nagyobb holmival van tele az üzlet, Mészáros Tibor mégis fejből „vágja” az árat. Erre mondják: az idő meg a rutin… Tibor és a felesége 20 éve vágtak bele a „lomizásba”. Ugyan számítástechnikai végzettséget szerzett, de a szakmájában csak rövid ideig dolgozott, jobban vonzotta a kereskedelem. Első használtcikk-kereskedésüket vidéken nyitották, aztán, mikor Nyíregyházára költöztek, hozták a boltot is magukkal. A gombostűtől a háromajtós szekrényig – van itt minden.

Míg vidéken a nagyobb bútorok voltak a kelendők, a nyíregyházi panelbe már a kisebb, könnyebb bútorokat, szőnyegeket keresik a vevők. A legjobban az apróbb, háztartási cikkek fogynak és a mütyürök. Meg a bicikli! Minden méretben.

Itt nincs kínai

Hogy miért imádunk lomosban vásárolni? Mészáros Tibor azt mondja: mert jó minőségű árut kapunk olcsón, és az sem utolsó szempont, hogy itt még kevés a kínai. A portékát Németországban szerzik be. Lakáskipakolókkal – akik valamilyen okból megüresedett lakásokból hordják el az ingóságokat – állnak kapcsolatban, illetve lomtalanításkor válogatják ki a kipakolt, jó minőségű, még használható holmit. Régebben Mészáros Tibor is felült a kamionra, de most már inkább itthon várja a portékát.

Új trend – ha szabad így fogalmazni – ebben a kereskedelemben, hogy most már megmaradt raktárkészletek is eljutnak Nyíregyházára, így történhetett meg, hogy néhány szerencsés – belepirulunk a sárga irigységbe – potom áron jutott vadonatúj infraszaunához.

Tavaly a teraszfűtő volt a sláger, jóval olcsóbban, mint a boltban. Sok holmi még gyári csomagolásban várja szerencsés gazdáját.

Össze lehet csukni!

Banyatank a hónunk alatt

De folytassuk csak a keresgélést! Egyszerre csapunk le egy férfival a banyatanknak látszó tárgyra. Ő nyúl érte előbb, de lovagiasan átengedi, miután kiderül, nem könnyű – pontosabban egyikünknek sem sikerül – kinyitni, így már nem annyira kell. A dobozkának látszó, füles, műanyag, összecsukható dobozban rejlő „nagyiszütyő” azonban csak nem hagy nyugodni, hát megkérjük a főnököt, nem nyitná-e ki. Na, igen. Neki ez is megy.

A bolti ár töredékéért van itt mosógép, hűtő, mikrohullámú sütő, magnó, hangszóró – hadd ne soroljuk tovább. Ki lehet próbálni mindent, a mosógépre, amit előzőleg szerelő is átvizsgált, még egy hónap garanciát is adnak.

A törzsvevők már tudják, mikor érkezik új áru, és ki nem hagynák – meséli Mészáros Tibor. Van, aki konkrét céllal érkezik, mások nézelődnek, hátha meglátnak valamit. És persze jönnek „vadászok” is, a gyűjtők, akik kincseket keresnek a roskadozó polcokon. Legót, matchboxot, csecsebecsét.

Kell a kupi

Azon gondolkodott-e már valaki, miért van minden lomosnál kupi? Hát nem azért, mert nem szereti a rendet. Nevetve mondja Tibor, hogy egyszer rendet rakott. Szép katonásan sorakozott minden a polcon, meg a földön. És jöttek egymás után a vevők, fordultak, körbenéztek, majd kimentek. Ebben a műfajban nem elfogadott a rend. Szeretünk turkálni, keresgélni, lomolni, pakolni, diadalmasan rikkantani, ha kincset találtunk.

De vajon a használtcikk-kereskedő mennyire tudja megállni, hogy tenmagánál jól be ne vásároljon?

– Ááá! Sehogy! – ingatja a fejét nevetve. Elmeséli, hányszor pakolták az asszonnyal ki és be a lakást, amikor jött egy újabb bútor, amibe első látásra beleszerettek, mert szebb volt, mint az előző. Bútort most már nem, de háztartási eszközöket bizony visznek haza, hogy az otthoni kollekciót gyarapítsák.

A kérdésre, mennyire jellemző az alkudozás, Mészáros Tibor azt feleli: nagyon. Az emberek szeretnek valamennyit lefaragni az árból. És nincs is ezzel semmi gond. Az már bosszantó, amikor 10 ezer forint lenne az ár, s az illető ezret akar adni érte.

Pezsgőt bontott

A legemlékezetesebb portéka a boltban egy faragott, diófa sarokszekrény volt. Hét évig árulta. Rengetegen megnézték. Nem az árával, sokkal inkább a méreteivel volt gondja mindenkinek. Tibor megfogadta: ha egyszer ezt a szekrényt sikerül eladnia, aznap este pezsgőt bont.

És elérkezett a nap. A vevőnek annyi kérése volt csak, hogy segítsen a szállításban. Mi sem volt természetesebb hét év várakozás után. És a bútor megtalálta a helyét! Mintha direkt abba a sarokba faragták volna. Mielőtt a szekrényt a helyére rakták, feltűnt egy pecsét a hátoldalán: olyan üzemben készült, ahol kézzel gyártották. Abban a sarokban pedig élni kezdett. Mészáros Tibor a barátjával még aznap este elfogyasztotta a pezsgőt…

Cservenyák Katalin

Utóirat: Azért egy ezrest megért ez a szett is. Nem igaz?

 

Galéria

Nyíregyházalomosbanyatank

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés