Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kékben vonultak Nyíregyháza belvárosában

| 2019. 03. 28. | 11:44:00
Figyelemfelkeltés a cél.
Kékben vonultak Nyíregyháza belvárosában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A betegség nemzetközi színe a kék, ezért rendeznek 10 esztendeje úgynevezett Kék sétát a megyei betegeket összefogó ILCO Egyesület szervezésében. Így hívják fel a prevencióra és a gyógyulás lehetőségére a belvárosban közlekedők figyelmét.

– Én a férjemet ápoltam már több éven keresztül, épp bent volt az onkológián. Azt gondoltam, hogy azért vagyok fáradt, azért vannak görcseim, mert ki vagyok merülve. Az onkológus doktornőnek elmondtam, ő adott egy prospektust, megnéztem, és abból a 10 pontból, ami a vastagbéldaganatnak a tünete, abból nyolc rám illett. Rá egy hónapra már műteni kellett – így kezdődött és így oldódott meg Fábián Istvánné Egyesületi tag betegsége.

A betegség, mely a statisztika szerint évente körülbelül 13 ezer embert érint, kiknek fele meghal. Pedig e ráktípus 100 százalékban gyógyítható, ha időben felfedezik.

Kovács Istvánné az ILCO Egyesület elnöke szerint a legfőbb feladata az egyesületnek, hogy ezt a számot csökkentse. Az átlag városlakó, a járókelő ember viszonylag keveset tud a betegségről, tartózkodó vagy éppen elzárkózó.

A megyei ILCO Egyesületnek 329 regisztrált tagja van, 33 ilyen egyesület tartozik az országos szövetségbe. A szabolcsi elnök a Nemzeti Betegfórum elnökségi tagja. Javaslattevő szerepe van többek között neki is az egészségüggyel kapcsolatos törvényalkotásban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés