Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leköpték a vonaton Nyírmihálydiba utazók

| 2019. 03. 11. | 13:58:00
Gyakori atrocitásokról írnak az utasok a Debrecen-Mátészalka vonalon.
Leköpték a vonaton Nyírmihálydiba utazók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megdöbbentő esetekről írnak közösségi oldalakon a Debrecen-Mátészalka vasútvonalon utazók. Nemrég arra panaszkodott egy hölgy, hogy Nyírmihálydiba utazók belekötöttek, el akarták foglalni a helyét, majd, mikor párjával ezt nem hagyták, mert volt egyébként elég ülőhely a vonaton, leköpték őket. A jegyvizsgáló figyelmeztetése ellenére cigarettáztak a vonaton, leszállás után pedig még meg is rúgdosták a kocsit.

Testkamerák

A panasszal megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, ahonnan az alábbi választ kaptuk:

"A Debrecen–Mátészalka vonalon hetente átlagosan 2 napon, naponta 6 vonaton vannak jelen vasútőrök. Az utóbbi idők eseményei miatt márciustól a vasútőrök jelenlétét a jelzett vonalon heti 3 napra növeltük. Áprilistól újabb erősítés várható a vasútőri vonatkísérés terén.

A vonalon a Készenléti Rendőrség is végez rendszeres ellenőrzéseket, vonatkísérést. A jegyvizsgálók számára országos szinten folyamatban van testkamerák beszerezése. Várhatóan tavasztól a debreceni területi igazgatóság vonalain (beleértve a Debrecen–Mátészalka szakaszt is) elkezdődik a tesztidőszak a jegyvizsgálók számára, a kamerák használata önkéntes alapú lesz.

A debreceni pályaudvar utasforgalmi területein folyamatos a vagyonőri jelenlét, tavaly decembertől növeltük 1-1 fővel a személypályaudvaron a járőrök számát. Feladatuk közé tartozik az induló és érkező vonatok ellenőrzése, a jegynélküli utasok kiszűrése, illetve kizárása az utazásból.

A biztonság fokozása érdekében felvettük a kapcsolatot a megyei főkapitánysággal és a városi rendőrkapitánysággal. Egyeztetések alapján közös rendőri és fegyveres biztonsági őri páros teljesít majd szolgálatot az állomás területén.

A MÁV fegyveres biztonsági őrei ismerik a területet, illetve az állomáson megforduló renitens személyeket, akikkel szemben a rendőrség járőrei intézkedést kezdeményezhetnek. Folyamatos kapcsolatban állunk a rendőrség közbiztonsági műveletirányítóval is.

A műveletirányító központon keresztül történt hívás esetén a rendőrség 2-3 percen belül megérkezik az állomás területére és intézkedést azonnal átveszik. Ezenkívül az állomás előtti téren fokozott ellenőrzést hajtanak végre a közterület felügyelet munkatársai az állomás várótermében, csarnokában és intézkedési jogkörükben intézkedhetnek.

Egy eset sem maradhat következmények nélkül

A vasúttársaság fellép az utasait, munkavállalóit ért támadásokkal szemben, és mindent megtesz az utasok, a jegyvizsgálók, fedélzeti jegyellenőrök biztonsága érdekében. Ezért számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, és kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított bűntető eljárások segítésére is. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül.

A nagyobb állomások hangosbemondóin rendszeresen felhívjuk az utasok figyelmét arra, hogy a szolgálatot ellátó személyek, jegyvizsgálók bántalmazása bűncselekménynek számít, feljelentést és hatósági intézkedést von maga után.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés