Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még csak hároméves, de már 50 kiló

| 2019. 03. 20. | 14:13:00
Hamarosan a Nyíregyházi Állatpark legújabb jövevénye is fellép a produkcióban.
Még csak hároméves, de már 50 kiló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új kis fókával gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark kaliforniai oroszlánfóka ( Zalophus californianus) csapata. A 3 éves hím Lengyelországból érkezett, és a karanténidőszak letelte után megkezdte a tréningeket. A kis úszólábú Franssal a holland születésű, 3 éve itt élő, 4 éves állattal gyakorol együtt, míg az idősebb 13 éves, 12 évvel ezelőtt Németországból érkezett állatok, Gino és Leon más időpontban mutatják be tudományukat a látogatóknak.

A hím kaliforniai oroszlánfókák testtömege elérheti a 250kg-ot s jelentősen nagyobbak -gyakran kétszer akkorák - a sárgásbarna nőstényeknél, bundájuk sötétbarna, s ivarérett korukra jól fejlett domború homlokuk alakul ki, amely a Nyíregyházán élő ivarérett állatoknál már jól látható.

Nehéz, hengerszerű testük ellenére ügyesen mozognak a szárazföldön is, mivel végtagjaik elhelyezkedése biztosítja fürgeségüket. A szárazföldön lábakként működő uszonyaikkal gyorsabban haladnak az embernél.
A fülesfókák családjába tartoznak, mert bár apró, de jól látható fülkagylójuk van.


A vízben főleg mellső úszóikkal hajtják előre magukat. Mivel sokat tartózkodnak a vízben, ezért testüket vastag zsírréteg borítja, ami kiválóan szigetel, másrészt segít az áramvonalas torpedóalak kialakításában.

Az oroszlánfókák óránként akár 30 km-es sebességet is elérhetnek úszás közben. Igazi búvárok, hiszen képesek akár 20 percig a víz alatt maradni. Több mint 200 méterre is lemerülhetnek minden gond nélkül. Ez azért lehetséges, mert az emberhez képest az ő vérük 2-3-szor több oxigént képes tárolni. A fókák képesek vízben is aludni, orrnyílásaikat zárva tudják tartani. Az állatok csak tengeri halat esznek, kedvencük a hering és a makréla.

A Nyíregyházi Állatpark játékos fókasulijában a trénerek kéz és hangjelekkel kommunikálnak az állatoknak és tanításuk során pozitív megerősítést használnak, tehát haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. A nemrég érkezett fókakölyök is elkezdte az iskolát, és egyre ügyesebben oldja meg a feladatokat. 

A nyílt tréningek szerdán kezdődnek, így a szerencsésebb látogatók megleshetik a játékos okítást, húsvéttól pedig már előre meghirdetett időpontokban látható a fókashow. 

És ilyenek a 220 kg-os, kifejlett egyedek

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés