Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mennyből a guanó

| 2019. 03. 13. | 15:41:00
Nyíregyháza többet érdemel.
Mennyből a guanó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Büszkék vagyunk arra, hogy a Nyíregyházára látogató vendégek első mondataikkal a város tisztaságát, rendezettségét, gondozottságát, a virágos parkok szépségét dicsérik.

Ezért is bosszantó, ha ezt a képet olyan dolgok csúfítják el, melyek egyébként könnyen megelőzhetők vagy kiküszöbölhetők. Tömöriné K. Nagy Ibolya olvasónk felvételei pont ilyen példákat mutatnak be.

Kiemelt képünkön egy Széchenyi utcai hirdetőoszlop, amely már megérett a cserére. Hogy a funkcióját sem tölti be, az jól látszik: az elrongyolódott, koszló plakátok folyamatosan gondoskodnak a szemétről egy nagyobb eső vagy szél alkalmával. Az is kérdés, egyáltalán van-e értelme ilyen oszlopra plakátot ragasztani.

A város legszebb szecessziós épületét, a Nyírvíz-palotát 100. születésnapjára újították fel. Lehet, újabb száz évet kell várni a következő renoválásra, így még sokáig nézhetik dédunokáink is az összerúgdosott csatornákat, és nem lesznek büszkék őseikre, akik nem építették, hanem rombolták a várost.

Amivel nem tudunk mit kezdeni, az a városban elszaporodott, rengeteg galamb. Pedig tehetnénk, ha mindenki betartaná a szabályokat. A galambok etetése ugyanis szigorúan tilos. Ha ovisok szórnának nekik morzsát a Kossuth téren, még meg is értenénk, hiszen gyerekek. De nem ők a fő galambetetők, hanem a környező házakban lakó felnőttek, nyugdíjasok, akik kötelességüknek érzik, hogy a lassan már repülni sem képes galambokat rendszeresen etessék. Így nőhet búza a sétálóutca térköveinek fugái között, és így szaporodhat a galambürülék a falak tövében, a járdán, az erkélyeken.

Szerencsésnek mondhatja magát, akinek belvárosi sétája közben nem pottyan a fejére, kabátjára guanó az égből. Vagy pont fordítva? Gusztus kérdése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés