Rengeteg pénzt szereztek Nyíregyházán az álrendőrök

szabolcsihir.hu

2019.03.21. 13:17

Rengeteg pénzt szereztek Nyíregyházán az álrendőrök

Súlyosbították az ítéletet.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa március 19-én hivatalos megbízás színlelésével elkövetett zsarolás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre súlyosította a H. I. vádlottal szemben első fokon kiszabott 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetést.

A vádlott három társát az elsőfokú bíróság 1, illetve 3 évre próbára bocsátotta, valamint harmadrendű vádlottal szemben 200 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. Az elsőfokú ítélet a három vádlottal szemben jogerőssé vált, elsőrendű vádlott vonatkozásában viszont az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A másodfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és egyik társa 2017. március 23-án becsengetett egy nyíregyházi lakásba, és – magukat rendőrnek kiadva – egy rendőr igazolványnak látszó igazolványt és rendőrségi logóval ellátott iratot mutattak fel.

Közölték az ajtót nyitó sértettekkel, házkutatási parancsuk van azzal összefüggésben, hogy a rendőrség egy bűnszervezetet leplez le, akik betörésekből származó ékszereket értékesítettek. Közölték azt – a valótlan tényt –, hogy tudomásuk van arról, a sértettek is vásároltak az aranyból, ezért felszólították őket a házban található arany ékszerek és készpénz átadására. A sértettek az otthonukban lévő, legalább 13 millió forint értékű aranyat és készpénzt átadták a vádlottaknak, majd aláírták a papírokat a „lefoglalásról”. Ezt követően a vádlottak távoztak a lakásból, s a megszerzett készpénzt és arany ékszereket elosztották egymás között. Elsőrendű vádlott a zsákmányt egy budapesti lakásban rejtette el, melyet a vele lévő harmadrendű vádlott is látott.

Másnap a rendőrség Budapesten elfogta elsőrendű vádlottat. Ezt követően másod-, harmad- és negyedrendű vádlott kapcsolatba került egymással azért, hogy az elsőrendű vádlott által megszerzett pénzt és ékszert úgy elrejtsék, hogy a rendőrség ne találja meg.

A büntetés súlyosításakor a másodfokú bíróság figyelemmel volt a bűncselekmény súlyára, illetve arra, hogy a sértettek vagyonának csak egy töredéke került elő.

Az ítélet jogerős.
Nyíregyházaálrendőr

Szóljon hozzá!

Hirdetés