Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ebzárlat és legeltetési tilalom Szabolcsban

| 2019. 04. 01. | 17:13:00
Kezdődik a veszettség elleni vakcinázás.
Ebzárlat és legeltetési tilalom Szabolcsban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A rókák és más vadonélő ragadozók veszettség elleni immunizálását a megye területén április 3. és április 23. között végzik a szakemberek. A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet értelmében az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

Az ebzárlat ideje alatt minden kutyát és macskát a tartási helyén úgy kell tartani, hogy azok onnan ki ne szökhessenek, szabadon ne kóborolhassanak.

A vakcinázással érintett területen kutyák csak pórázon vezetve, szájkosárral tartózkodhat. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelően használatuk idejére mentesülnek a korlátozó intézkedés alól.
Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztor ebek állatok terelésére, illetve őrzésére a legeltetésre használható területen alkalmazhatók. Az ebzárlat ideje alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.

A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 1000 méteren belül kell megszervezni. Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos! Az állandóan legelőn tartott szarvasmarha állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell létrehozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés