Közokirat-hamisításért ítéltek el egy nyíregyházi ügyvédet

Borsodihír

2019.04.12. 11:45

Közokirat-hamisításért ítéltek el egy nyíregyházi ügyvédet

Nem jogerős ítélet a Miskolci Járásbíróságon.

Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság csütörtökön hozott ítéletet annak az ügyvédnek az ügyében, aki fiktív cégeladások vádjával harminchárom társával együtt állt bíróság elé.

A vádlott Nyíregyházán dolgozott egyéni ügyvédként, majd a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején számos ukrán állampolgárral került kapcsolatban, akik közül többen részt vettek az ügyvéd közreműködésével cégek fiktív adásvételében.

Az ítélet összesen negyvenkét olyan esetet tartalmaz, amikor a vádlott közreműködött a cégek értékesítésében, akár okirat szerkesztés, akár a társaság új tulajdonosainak, cégvezetőinek felkutatása útján.

Az ügyvédnek ezáltal szerepe volt abban is, hogy a cégnyilvántartásban az ukrán személyeket, mit a társaság tulajdonosait, ügyvezetőit bejegyezzék annak ellenére, hogy ők csupán pénzért vállalták a cégátruházással kapcsolatos iratok aláírását, de ténylegesen sem mint tulajdonos, sem mint cégvezető nem töltöttek be funkciót.

Többen néhány ezer forintért vállalták, hogy ügyvezetőként jegyezzék be őket, akként, hogy jellemzően még a bankszámla fölötti jogosultság átíratása sem történt meg, és a cég székhelye is fiktív volt.

Az I. r. vádlottat 42 rendbeli közokirathamisítás elkövetése miatt 2 és fél év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, valamint 5 évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától. A büntetés kiszabása során súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott vezető szerepet töltött be a bűncselekmények elkövetésében, megsértve a legalapvetőbb szakmai szabályokat. A bíróság a további vádlottak többségét közokirathamisítás elkövetése miatt ítélte el, 4 vádlottat azonban felmentett a közokirathamisítás vádja alól, mert nem volt bizonyított, hogy tudtak a cégeladások fiktív voltáról.

A több mint 7 millió forint bűnügyi költséget az elmarasztalt vádlottak viselik.

A bíróság ítélete nem jogerős, a döntéssel szemben az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, az I. r. vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett. A büntetőper a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

 

NyíregyházaMiskolci Törvényszék

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés