Mészáros Lőrincék nyerték el a sokmilliárdos szabolcsi beruházást

szabolcsihir.hu

2019.04.23. 14:00

Mészáros Lőrincék nyerték el a sokmilliárdos szabolcsi beruházást
Árvízvédelmi projektek a Tiszánál (Fotó: Magánarchívum)

Víztározót építenek a Tiszánál.

Hirdetés

Hirdetés

A nyíregyházi KE-VÍZ 21 Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. építheti meg nettó 25,9 milliárd forintért a Tisza-Túr tározót, s végezheti el a projektben szereplő további árvízvédelmi munkákat.

A nyertes párossal április elején szerződést kötött Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az április 23-i Közbeszerzési Értesítő szerint a nyertes ajánlattevőnek az új tározó megépítése (legalább 17,6 kilométernyi töltés 4 méteres koronaszélességgel) mellett utakat kell építenie, zsilipeket kialakítania, legalább 46 kilométeren csatornarekonstrukciót, műtárgy-felújítást végrehajtania. A tiszabecsi védelmi központ és a tiszakóródi új gátőrtelep létrehozása szintén a projekt része, miként a kiviteli tervdokumentáció és az egyéb tervek elkészítése is.

A Felső-Tisza-vidéki beruházás általános célkitűzése a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése az országhatárhoz közeli szakaszon kialakított árapasztó tározó létesítésével. Olyan fejlesztést valósítanának meg, mely révén kezelhetők a jövőben várhatóan magasabb szinten és nagyobb intenzitással levonuló árhullámok. A beruházás korábban tervezett nettó összege 19 milliárd forint volt.

A Szabolcsihír.hu április elején írt arról a kormánydöntésről, amely a korábbi bruttó 27,2 milliárd helyett 35,8 milliárd forint támogatási összeggel tervezi a mintegy 132 ezer ember védelmét szolgáló árvízvédelmi rendszer kiépítését. A támogatási összeg jóváhagyására irányuló kérelem benyújtása az Európai Bizottsághoz az innovációért és technológiáért felelős miniszter feladata.

RaL

Tiszaárvízberuházásközbeszerzésvíztározó

Szóljon hozzá!

Hirdetés